Programöversikt
Dag 1, 8 september. Resa till Skåne. Svaneholms Slott. Till Ystad Saltsjöbad. I Wallanders fotspår, Ewa-Gun Westford visar och berättar.
Vi reser vidare till anrika Ystad Saltsjöbad som skall vara vår bas på resan. Vi har bokat dubbelrum xtra för vår grupp och vill man bo med havsutsikt så går det bra mot ett tillägg. Ystad Saltsjöbad anses vara Skandinaviens bästa spahotell och vi har fri tillgång till Lido Club & Spa. Under resan äter vi daglig frukost, 2 luncher samt varje kväll en 3-rätters middag i restaurangerna Port och Gildas. Redan 1897 uppfördes badhotellet Ystad Saltsjöbad vid havet i Sandskogen och här har man badat och spaat sedan dess. Den nuvarande huvudbyggnaden kom till 1927 och sedan dess har hotellet sakta men säkert byggts ut. År 2007 tog ESS GROUP över driften och man har gjort om hotellet i klassisk Newport-stil, där man också tar tillvara på närheten till havet och den lokala charmen. Lido Club & Spa är själva hjärtat av Ystad Saltsjöbad med perfekt varma pooler inomhus-och utomhus.
Champagnepoolen, bastu eller loungesäng med havsutsikt och skön musik skapar en härlig känsla av avkoppling och lugn. Vid ankomsten serveras vi lunch och checkar in.
Senare på eftermiddagen möter vi Skånepolisens färgstarka och numera pensionerade talesperson Ewa-Gun Westford, som personligen tackades av för sin yrkesinsats av statsminister Stefan Löfven, efter mer än 40 års arbete som polis. Vid inspelningarna av filmerna om Kurt Wallander frågade man Ewa-Gun om råd och tips och om hur hon såg på polisrollen. Hon har spelat en biroll i en av filmerna och skrivit boken Mitt Wallanderland. Där berättar Ewa-Gun om arbetet som kvinna i en organisation präglad av manliga värderingar, om jakten på Gryningspyromanen och om den dagliga kontakten med media och allmänhet. Ewa-Gun älskar hundar och är en karismatisk person som har glimten i ögat. Hon har sett och hört det mesta och historierna berättas på hennes eget personliga sätt. På kvällen äter vi middag tillsammans i restaurangen Port.
Dag 2, 9 september. Stadsvandring i Ystad och visning av Backåkra med Karin Erlandsson. Lunch i Brantevik och besök på Karls Fredriks Eklaholm.
Vi fortsätter resan i sällskap med Karin Erlandsson mot de berömda vita sandstränderna vid Sandhammaren, längst nere i sydöstra Österlen. Strax intill ligger Backåkra, en fyrlängad gård från mitten av 1800-talet, som år 1957 köptes av Dag Hammarskjöld. Han var då FN:s generalsekreterare och tanken var att han skulle bosätta sig på Österlen när uppdraget i FN var avslutat. Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping år 1905. Hans far Hjalmar satt i riksdagen och var landets statsminister 1914-1917. Dag gick i sin fars fotspår, blev en framstående jurist och ekonom som på 1940-talet var ordförande i Riksbanksfullmäktige. Hammarskjöld arbetade med internationella frågor och utsågs 1953 till Generalsekreterare i Förenta nationerna. Han var utan tvekan den svensk med starkast lyskraft vid den tiden. Dag var också mycket litterär och satt på stol nr. 17 i Svenska Akademien. Han älskade Österlen där han brukade hyra en liten fiskestuga på somrarna. Karin som är Backåkras tidigare intendent tar oss med på en intressant visning av gården och berättar om ett spännande människoöde.
Dags för lite mat! Vi far några kilometer norrut till det idylliska fiskeläget Brantevik, där familjen Boberg tar emot oss på Hamngården och serverar en vällagad lunch med råvaror från Österlens skafferi.
Det är en knapp mils resa till floristen och trädgårdskreatören Karl Fredriks gård och butik Eklaholm. Vi är förvarnade om att tv-inspelning av en ny säsong pågår, men vill ändå passa på att göra ett besök när vi är i närheten. Efter att ha bekantat oss med hur Eklaholm ser ut i verkligheten återvänder vi till Ystad Saltsjöbad, där kvällens 3-rätters middag serveras i restaurangen Port.
Dag 3, 10 september. Mia Gröndahl och Christinas vänner visar Christinehofs Slott. Drakamöllan. Antikt i Brösarp och Peter Englanders Medelhavsträdgård i Simrishamn.
Vi tar in på en liten väg som slingrar sig fram genom bokskogen. Därinne ligger en av Österlens verkliga klenoder, naturområdet Drakamöllan med Drakamöllans Gårdshotell. En skånelänga från 1600-talet som 1997 lockade Ingalill Thorsell att lämna sin karriär som internationell chefsrekryterare. Hon sökte då ett annat sätt att leva och här i den nordligaste delen av Österlen fann hon en plats som vann hennes hjärta. Tillsammans med hängivna kollegor och vänner har hon byggt upp sitt företag där man har naturen, maten och musiken i centrum. Ingalill berättar under lunchen om Drakamöllans rika historia och om hur verksamheten har breddats med konferenser, bokförlag och inte minst operaföreställningar. Drakamöllan har genom åren satsat på den marknadsföring som nöjda gäster ger, ringarna på vattnet, och det har fungerat utmärkt. Ingalill kallar sina kunder för ambassadörer och lokalt kommer nio av tio kunder tillbaka.
Antikhandlaren Jan-Erik Öhgren och hans fru Ulla bor på Fru Hammars Väg 3 i Brösarp. Deras 1800-talsgård är varsamt och kärleksfullt restaurerad enligt gamla metoder. På platsen har människor levt sedan 1100-talet och den fyrlängade gården är en idyll som få andra. Man kan höra får bräka från omgivande hagar och i kanten av trädgården porlar en strid bäck. Paret har ett genuint trädgårdsintresse och är med rätta stolta över sin skånska barockträdgård. Jan-Erik är en av grundarna till den omtalade Antikmässan som har hållits årligen i Brösarp sedan starten 1994. Efter tre års uppehåll på grund av covid-19 genomförs mässan äntligen igen. Vi får vandra runt bland de antika föremålen i antikhandeln.
Vägen söderut för oss till Simrishamn, som är huvudort på Österlen. Där väntar hela Trädgårdssveriges Mr. Medelhav – Peter Englander. Peter är född i Örebro och intresset för trädgård väcktes när han bodde i värmländska Årjäng. Efter några år med Värmlands begränsade odlingsmöjligheter i växtzon 4 bestämde sig familjen Englander för att flytta till Skåne och Simrishamn. När jag kom hit hade jag hittat hem och närmare Italien än så här kommer man inte i Sverige. Rapsfälten, den blå himlen och havet – och växtzon 0 där man kan odla de mest ofattbara saker! Så här säger Peter också om sin fascination för Medelhavsträdgårdar: Jag älskar Medelhavet och i synnerhet Italien. Min kärlek är villkorslös och det handlar inte om någon hastigt övergående kärleksaffär. En god vän brukar säga att jag har en tatuering i nacken där det står Made in Italy. Jag är inte ensam. Vi arma nordbor dyrkar värmen som inga andra och längtar egentligen alltid efter solen. Nu kan jag inte ändra solens bana på himlen, men när den äntligen skiner på oss, då ska vi leka italienare i våra trädgårdar. Mitt svenska medelhavsliv började med Apotekarns Trädgård. En övergiven, igenvuxen och nära nog döende trädgård mitt i Simrishamn på Österlen. Där bakom plank och fasader kom jag att skapa min första Medelhavsträdgård. Det har med åren blivit åtskilligt fler.
Ikväll serveras trerätters middagen i hotellets andra restaurang, Gildas.
Dag 4, 11 september. Lido Club & Spa, utcheckning & lunch. Hemresa.