Jambos guider

Jamboguide är en kvalitetsstämpel. Det står för kunnighet, erfarenhet och personlighet. Det står för en vilja att hela tiden dela med sig och ge dig som resenär den bästa inblicken i ett samhälle och de speciella mötena - att ge bakgrund och förklaringar till det som du ser, hör, känner och doftar under din upplevelseresa.

Vi har skapat ett svårslaget team av guider – format av våra kunders önskemål och behov under snart 40 år. En laguppställning med invidvider som ständigt utvecklas och varje dag suger åt sig nya kunskaper och erfarenheter från sina hemmaområden i världen.

De svensktalande Jamboguiderna leder samtliga våra Jambo Ensemble-resor (rundresor till olika delar av världen), Jambo Junior-resan Juniorsafari i Kenya (äventyr för hela familjen) och utvalda Jambo Safari-resor i Kenya, Tanzania och Sydafrika.

Du möter några av våra Jamboguider nedan.

Ingrid Langley

Bor i White River i Sydafrika - leder resan Livsnjutarens Sydafrika med Victoriafallen

Ingrid Langley, uppväxt i Nyköping, mötte sin blivande man Hylton på Kibbuts. Sedan 90-talet bor de med sina barn i White River, nära Sydafrikas största nationalpark, Krugerparken.


Ingrid leder resan Livsnjutarens Sydafrika med Victoriafallen där hon, med sin erfarenhet från vardagslivet i Sydafrika, ger resenärerna ett djup om samhället Sydafrika, dess människor och natur. Hon är auktoriserad guide av Sydafrikas turismmyndighet och tillbringar en stor del av sin fritid i vildmarken.


 


Magnus Pihl

Bor i Indonesien - leder resor i Sydostasien och Östafrika

Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i 23 år, varav de senaste 19 åren i Indonesien. Han har lett resor till de flesta länder och platser vi kommer till på våra resor i Sydostasien. Exempel på resor som Magnus kan leda är Burma – de gyllene pagodernas land, och Från Java till Bali.


Han är väl förtrolig med ländernas historia och dess kultur. Magnus pratar indonesiska och har ett fotointresse som han gärna delar med sig av. På fritiden tycker han om att spela golf och han är medlem i Denpasar Golf Club på Bali..


Sedan mitten av 90-talet gör Magnus även gästspel i Östafrika och han leder Jambo Safari-resor i såväl Kenya som Tanzania.


Tanja Selberg

Leder resor i Tanzania, Kenya och Sydafrika

Tanja har arbetat som reseledare/guide sedan mitten av 90-talet. Hennes arbetsområden i Afrika täcker in Tanzania, Kenya, Uganda och Sydafrika. I Europa har hon lett vandringsresor och hon vandrar gärna i den svenska fjällvärlden på fritiden. Ett stort intresse är miljö, markvård och markanvändning. Som en del av hennes tidigare studier i geovetenskap gjorde Tanja ett fältarbete i en liten by i Tanzania. På somrarna arbetar Tanja som auktoriserad Stockholmsguide. Nu utbildar hon sig till yogalärare och hoppas vara klar till sommaren 2017.


Pamela Stoor

Bor i Kenya och Grekland – leder resor i Östafrika

Pamela har varit reseledare/guide sedan 1997 och har bott och arbetat i Grekland varje sommar sedan 1998. På vintrarna har hon lett resor i Egypten, Mexiko, Dominikanska Republiken, Malaysia och Sydafrika. Sedan 2005 har Pamela spenderat längre tider i Öst- och Sydafrika och guidat en mängd safariresor.


Det bästa med att vara guide är att få dela med sig av kunskaperna om djur, natur och landets historia. Det är ett privilegium att få vara ute i naturen och att på nätterna höra hyenans rop genom tältduken.


Hylton Langley

Bor i White River i Sydafrika - leder resan Natur, kultur & vilda djur

Hylton Langley är sydafrikan och pratar tre av Sydafrikas officiella språk; engelska, afrikaans och zulu. Och han pratar svenska. Det senare är givetvis en följd av att han har bott i Sverige och att han är gift med Nyköpingsättlingen Ingrid Langely.


Hylton är utbildad ranger och specialist på djur och natur. Och det han inte vet om sitt hemland är troligen inte något av större vikt.  Hylton leder små grupper på Jambo Safari-resan Natur, kultur & vilda djur, max 10 personer, där han själv också är chaufför av sin safari-jeep. Foto är ett starkt intresse för Hylton.


Klaas Groot

Bor i Montagu i Sydafrika - leder Stora Sydafrikaresan

Klaas Groot är auktoriserad guide och leder sedan 2010 vår resa Stora Sydafrikaresan. Klaas är ursprungligen från Nederländerna och lärde sig svenska när han började arbeta som guide i Skandinavien 1984. Det blev totalt 25 somrar i Sverige och våra skandinaviska grannländer. Efter sitt första besök i Sydafrika 1987 bestämde han sig för att stanna och har arbetat som guide i landet sedan 1989. Han har upplevt den stora politiska förändringen på plats och har rest runt i Sydafrika och dess grannländer, både som guide och på egen hand.


– Efter 20 år i Kapstaden har jag flyttat till Montagu, med naturen – som jag verkligen uppskattar – in på husknuten.


Bengt Jacobsson

Leder resor i Malaysia, Sydkorea och Japan

Bengt Jacobsson är fil. dr i socialantropologi och arbetar som forskare och universitetslektor på Göteborgs universitet. Främsta intressen är socialantropologi (särskilt Sydöst- och Östasien), historia, konst och arkitektur, fågelskådning och resor i alla väderstreck.


– Det är ett stort privilegium att dela med mig av mina kunskaper på dessa och andra fält och det på plats i många av världens allra mest fascinerande länder och regioner.


 


.


Jan Pedersen

Leder resor i Sydamerika och Afrika

Jan Pedersen är naturfotograf och naturboksförfattare och tilldelades Årets Pandabok år 2000 från Världsnaturfonden WWF. Jan har lång erfarenhet som guide och har lett natur-och fotoresor till jordens alla hörn. Ecuador, Costa Rica och Madagaskar är länder som Jan leder resor till för Jambo Tours. Att få visa och dela med sig av kunskaperna om dessa unika naturmiljöer och att ta bilder på den rika floran och faunan, är något som Jan brinner för.


Bjarne Selin

Leder resor i Rwanda

Efter 30 år inom kommunikationsbranschen; eget bokförlag i 18 år och innan och efter reklambyrå och PR-företag, så hamnade Bjarne av en slump i Rwanda 2012. Han blev förälskad i landet och reser nu regelbundet ca 2-3 ggr per år dit. Naturen, djuren och livet där är fantastiskt på många sätt, men mest fantastiska är ändå människorna, menar Bjarne.


Bjarne berättar gärna om Rwanda, men visar ännu hellre upp landet och när du reser med Bjarne blir det många möten och samtal med tidigare kända och okända människor då Bjarne älskar att kommunicera och bygga relationer.


Rörelse, från långa promenader till maratonlöpning, är också något som intresserar Bjarne som gärna kombinerar detta med god och näringsrik mat, natur samt spännande möten och samtal med människor på plats.