TELEFON 020-52 22 22
TEL 020-52 22 22
 
Share Dela/Tipsa
 

Jambos guider

Jamboguide är en kvalitetsstämpel. Det står för kunnighet, erfarenhet och personlighet. Det står för en vilja att hela tiden dela med sig och ge dig som resenär den bästa inblicken i ett samhälle och de speciella mötena - att ge bakgrund och förklaringar till det som du ser, hör, känner och doftar under din upplevelseresa.

Vi har skapat ett svårslaget team av guider – format av våra kunders önskemål och behov under snart 40 år. En laguppställning med invidvider som ständigt utvecklas och varje dag suger åt sig nya kunskaper och erfarenheter från sina hemmaområden i världen.

De svensktalande Jamboguiderna leder samtliga våra Jambo Ensemble-resor (rundresor till olika delar av världen), Jambo Junior-resan Juniorsafari i Kenya (äventyr för hela familjen) och utvalda Jambo Safari-resor i Kenya, Tanzania och Sydafrika.

Du möter några av våra Jamboguider nedan.

Ingrid Langley

Bor i White River i Sydafrika - leder resan Livsnjutarens Sydafrika med Victoriafallen

Ingrid Langley, uppväxt i Nyköping, mötte sin blivande man Hylton på Kibbuts. Sedan 90-talet bor de med sina barn i White River, nära Sydafrikas största nationalpark, Krugerparken.


Ingrid leder resan Livsnjutarens Sydafrika med Victoriafallen där hon, med sin erfarenhet från vardagslivet i Sydafrika, ger resenärerna ett djup om samhället Sydafrika, dess människor och natur. Hon är auktoriserad guide av Sydafrikas turismmyndighet och tillbringar en stor del av sin fritid i vildmarken.


 


Magnus Pihl

Bor i Indonesien - leder resor i Sydostasien och Östafrika

Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i 23 år, varav de senaste 19 åren i Indonesien. Han har lett resor till de flesta länder och platser vi kommer till på våra resor i Sydostasien. Exempel på resor som Magnus kan leda är Burma – de gyllene pagodernas land, och Från Java till Bali.


Han är väl förtrolig med ländernas historia och dess kultur. Magnus pratar indonesiska och har ett fotointresse som han gärna delar med sig av. På fritiden tycker han om att spela golf och han är medlem i Denpasar Golf Club på Bali..


Sedan mitten av 90-talet gör Magnus även gästspel i Östafrika och han leder Jambo Safari-resor i såväl Kenya som Tanzania.


Tanja Selberg

Leder resor i Tanzania, Kenya och Sydafrika

Tanja har arbetat som reseledare/guide sedan mitten av 90-talet. Hennes arbetsområden i Afrika täcker in Tanzania, Kenya, Uganda och Sydafrika. I Europa har hon lett vandringsresor och hon vandrar gärna i den svenska fjällvärlden på fritiden. Ett stort intresse är miljö, markvård och markanvändning. Som en del av hennes tidigare studier i geovetenskap gjorde Tanja ett fältarbete i en liten by i Tanzania. På somrarna arbetar Tanja som auktoriserad Stockholmsguide. Nu utbildar hon sig till yogalärare och hoppas vara klar till sommaren 2017.


Anders Elmfors

Bor i Bleking/Sydamerika - leder resor i Central- och Sydamerika

Anders Elmfors började som vandringsledare på Mallorca 1986. Trots närmare 17 år som lärare på heltid, varav två år i Spanien, har Anders hunnit leda ett par hundra resor sedan starten. Favoritområdet är Latinamerika med Patagoniens glaciärområden, Perus kulturskatter från Inkatiden och Ecuadors natur inklusive Galapagos som utropstecken. Även Panama och Costa Rica tillhör Anders favoriter med sina fina tropiska områden och det har blivit flera vandringsturer och cykelresor i Centralamerika. Anders leder bland annat Sydamerikansk Odyssé och Vackra, vänliga Kuba.


– Fåglar, särskilt havsfågelskådning fångar mitt intresse. Listan över fåglar sedda från tomten i Saxemara växer dock ganska sakta på grund av allt resande.


Pamela Stoor

Bor i Kenya och Grekland – leder resor i Östafrika

Pamela har varit reseledare/guide sedan 1997 och har bott och arbetat i Grekland varje sommar sedan 1998. På vintrarna har hon lett resor i Egypten, Mexiko, Dominikanska Republiken, Malaysia och Sydafrika. Sedan 2005 har Pamela spenderat längre tider i Öst- och Sydafrika och guidat en mängd safariresor.


Det bästa med att vara guide är att få dela med sig av kunskaperna om djur, natur och landets historia. Det är ett privilegium att få vara ute i naturen och att på nätterna höra hyenans rop genom tältduken. 


Hylton Langley

Bor i White River i Sydafrika - leder resan Natur, kultur & vilda djur

Hylton Langley är sydafrikan och pratar tre av Sydafrikas officiella språk; engelska, afrikaans och zulu. Och han pratar svenska. Det senare är givetvis en följd av att han har bott i Sverige och att han är gift med Nyköpingsättlingen Ingrid Langely.  


Hylton är utbildad ranger och specialist på djur och natur. Och det han inte vet om sitt hemland är troligen inte något av större vikt.  Hylton leder små grupper på Jambo Safari-resan Natur, kultur & vilda djur, max 10 personer, där han själv också är chaufför av sin safari-jeep. Foto är ett starkt intresse för Hylton.


Clement Paresso

Bor i Karatu-området i Tanzania - leder resor i Tanzania

Clement Paresso är tanzanier, uppvuxen i Karatu som ligger i närheten av Ngorongoro. Han har under många år arbetat som safariguide. Med sin bakgrund och erfarenhet av området vi reser i har han stora kunskaper om djur och natur, men också om livet i Tanzania. Under sju års tid har Clement bott i Norge och vi vill uppmärksamma er på att han guidar på norska. Enligt våra svenska resenärer en, för svenskar, mycket lättförståelig norska.


Monika Östlund

Bor i Bangkok/Stockholm - leder resor i Indien, Vietnam och Burma

– Resor utöver det vanliga, det är Jambo Tours kännetecken. Vi är bra på att finna de de där guldkornen som ger mervärde, säger Monika Östlund.


Monika är servitrisen, kocken och restaurangchefen som sadlade om och blev Jamboguide för drygt 15 år sedan. Hon ser varje resa som unik, oavsett om det handlar om arbete eller fritid.


Hennes reslust väcktes på en charterresa med föräldrarna på 60-talet och fortsatte med längre resor till Västindien ett årtionde senare. Då var det kört – hon ville bara vidare ut i världen för att upptäcka nya platser.


 


Klaas Groot

Bor i Montagu i Sydafrika - leder Stora Sydafrikaresan

Klaas Groot är auktoriserad guide och leder sedan 2010 vår resa Stora Sydafrikaresan. Klaas är ursprungligen från Nederländerna och lärde sig svenska när han började arbeta som guide i Skandinavien 1984. Det blev totalt 25 somrar i Sverige och våra skandinaviska grannländer. Efter sitt första besök i Sydafrika 1987 bestämde han sig för att stanna och har arbetat som guide i landet sedan 1989. Han har upplevt den stora politiska förändringen på plats och har rest runt i Sydafrika och dess grannländer, både som guide och på egen hand.


– Efter 20 år i Kapstaden har jag flyttat till Montagu, med naturen – som jag verkligen uppskattar – in på husknuten.  


John Kvarnbäck

Bor i Caracas, Venezuela - leder resor i Sydamerika och på Kuba.

John Kvarnbäck föddes i Uppsala 1972, bodde under uppväxten på Lidingö, men  bor sedan 12 år i Venezuelas huvudstad Caracas.  Han har examen i bevarandebiologi från Lunds universitet och en av lustarna är fågelskådning, men även teater, fotboll, baseball, politik och historia kommer högt på Johns intresselista.   


Som kuriosa kan nämnas att John har liftat runt i Australien och i Nya Zeeland, att han är fascinerad av öar och urbefolkningar och att han, under resor på passande breddgrader, gillar att åka längdskidor.   


– En dröm jag har är att vandra genom Wilson-öknen, på världens torraste kontinent; Australien.   


 


Enrique Loayza

Bor söder om Lima i Peru - leder resor i Peru

Enrique Loayza är från Peru och utbildad turistguide vid landets främsta turistinstitutet och blev därmed den förste officiella guiden som leder resor på svenska i sitt hemland. Han brinner för aktiva och upplevelserika kulturresor.


Hans främsta kunskapsområden är arkeologi, historia och samhällsutveckling – kunskapsområden som han tycker om att dela med sig av till sina resenärer på resan Peru i Inkarikets spår.


– Jag trivs bäst i mitt hus i närheten av det heliga Inkatemplet Pachakamac, ca 30 km söder om Lima. Mina intressen vid sidan av resor är vandring, god mat och att spela fotboll med min son Alvaro som är min stora inspiration.


Bengt Jacobsson

Leder resor i Malaysia, Sydkorea och Japan

Bengt Jacobsson är fil. dr i socialantropologi och arbetar som forskare och universitetslektor på Göteborgs universitet. Främsta intressen är socialantropologi (särskilt Sydöst- och Östasien), historia, konst och arkitektur, fågelskådning och resor i alla väderstreck.


– Det är ett stort privilegium att dela med mig av mina kunskaper på dessa och andra fält och det på plats i många av världens allra mest fascinerande länder och regioner.


 


.


Jan Pedersen

Leder resor i Sydamerika och Afrika

Jan Pedersen är naturfotograf och naturboksförfattare och tilldelades Årets Pandabok år 2000 från Världsnaturfonden WWF. Jan har lång erfarenhet som guide och har lett natur-och fotoresor till jordens alla hörn. Ecuador, Costa Rica och Madagaskar är länder som Jan leder resor till för Jambo Tours. Att få visa och dela med sig av kunskaperna om dessa unika naturmiljöer och att ta bilder på den rika floran och faunan, är något som Jan brinner för.


Risa Rosenberg

Leder resor i Madagaskar

Risa är från Oahu i Hawaii och älskar allt som har med vatten att göra. För över 20 år sedan flyttade hon till Sverige för att forska vid Stockholms universitet och blev sedan kvar. Risa har doktorerat i ekologi och evolutionär biologi. Nu arbetar hon för Världsnaturfonden WWF där hon bland annat ansvarar för WWF Sveriges projekt på Madagaskar. Risa fascineras av den biologiska mångfalden som finns på Madagaskar och upptäcker något nytt varje gång hon besöker ön. Nu ser hon fram emot att visa Jambo Tours resenärer detta fantastiska land!


Fredrik Leek

Leder resor i Australien och Nya Zeeland

Fredrik Leek är 40-åringen som ville blir arkitekt och pluggade till byggnadsingenjör på Chalmers men hoppade över till Handelshögskolan och läste ekonomi. Det blev sedan ”ett sabbatsår” då han började som reseledare i Portugal. Sedan följde ytterligare tio år i länder som Spanien, Thailand, Skottland, Bulgarien, Indonesien, Singapore och Australien.


Sedan 2007 bor Fredrik i Sverige och är hotelldirektör i Karlstad. Vid sidan om detta leder han resor för oss på Jambo Tours, bland annat Stora Australienresan. På fritiden spelar han gärna golf, löptränar och åker slalom.


– Jag slutar aldrig att fascineras över möten med människor, djur, kulturer, religioner, levnadssätt och miljöer som på vissa håll är så totalt olika från de vi är vana vid och på andra håll är exakt de samma som våra trots att de ligger på andra sidan jorden.