Sverige_Österlen_golfbana Lilla Vik_1900x831
Jambo ToursSverigeGuldkorn på Österlen - med Agneta Ullenius

Guldkorn på Österlen - med Agneta Ullenius

Trädgård, kultur, konst och gastronomi! 

I mitten av augusti går vår resa till det natursköna och pittoreska Österlen. Under fyra härliga sensommardagar ska vi utforska vad som gör Österlen så unikt att det jämförs med Provence i södra Frankrike. Österlen har blivit trädgårdsskribenten Agneta Ullenius ”hemmaplan” och på årets resa ledsagar hon oss till utvalda delar av sitt Österlen på temat trädgård, kultur, konst och gastronomi.

Programmet är mycket varierat och innehållsrikt. På väg till Österlen stannar vi till vid Bosjöklosters Slott där programmet Antikrundan varit på besök och där Greve Thord Bonde visar de magnifika slottsträdgårdarna. På den Engelska Trädgården utanför Kivik tar Anette Cato emot och i Simrishamn visar hela Sveriges Mr. Medelhav, Peter Englander sin privata medelhavsträdgård. Vi besöker anrika slott som påminner om Skånes historiska betydelse. På Svaneholms Slott levde politikern Rutger Macklean som reformerade det svenska jordbruket. Christinehofs Slott byggdes på 1700-talet av Skånes okrönta drottning, grevinnan Christina Piper, och kulturgruppen Christinas vänner ger en oförglömlig berättarvandring klädda i 1700-talskläder. Vi får en exklusiv visning av filmaktuelle Dag Hammarskjölds museum på Backåkra och i Olivoljebutiken öppnar författaren Sanna Töringe sin trädgård och låter oss prova gyllene oljor från Italien. På Fabriken visar den folkkära konstnären Madeleine Pyk sin konst och i Brösarp berättar antikhandlaren Jan-Erik Öhgren om det stigande intresset för oförvanskade antikviteter.

Vi bor på idylliska och trivsamma Kiviks Hotell, ett mellanklasshotell vid havet med anor från målarprinsen Eugens tid. Vi vill prova den österlenska gastronomin och äter lunch på Allé på Österlen och i Mat-och vinbaren på Daniel Berlins nyöppnade restaurang Vyn. Första kvällen serveras välkomstmiddag på Kiviks Hotell och vi avslutar ståndsmässigt med att äta slottsmiddag och prova viner på anrika Kronovalls vinslott.


Typ av resa: Jambo Ensemble Rundresor på svenskaJambo Ensemble Rundresor på svenska
Resans längd:
4 dagar
Antal deltagare:
16–26
Resans Höjdpunkter
 • Agneta Ullenius visar sitt Österlen
 • Konst, kultur & gastronomi
 • Christinehof och Svaneholms Slott
 • Peter Englander & Engelska Trädgården
 • Dag Hammarskjölds Backåkra
Resans Höjdpunkter
 • Agneta Ullenius visar sitt Österlen
 • Konst, kultur & gastronomi
 • Christinehof och Svaneholms Slott
 • Peter Englander & Engelska Trädgården
 • Dag Hammarskjölds Backåkra
 

Programöversikt

Dag 1, 13 augusti september. Resa till Skåne. Bosjökloster, Engelska Trädgården, välkomstmiddag på Kiviks Hotell. Flygresan till Skåne...

Dag 2, 14 augusti. Mia Gröndahl och Christinas Wänner visar Christinehofs Slott, lunch på Allé, antikt i Brösarp. Efter frukost reser vi västerutt genom...

Antikhandlaren Jan-Erik Öhgren och hans fru Ulla bor på Fru Hammars Väg 3 i Brösarp. Deras 1800-talsgård är varsamt och kärleksfullt restaurerad enligt gamla metoder....

Dag 3, 15 augusti. Madeleine Pyks konst, lunch på Vyn, Dag Hammarskjölds Backåkra, Sanna Töringes Olivoljebutiken, middag och vinprovning på Kronovalls Slott....

Dag 4, 16 augusti. Peter Englanders medelhavsträdgård i Simrishamn. Lunch på Svaneholms Slott. Hemresa. Vägen söderut för oss till Simrishamn, som är...

Dag 1, 13 augusti 

 september. Resa till Skåne. Bosjökloster, Engelska Trädgården, välkomstmiddag på Kiviks Hotell.

Flygresan till Skåne går med SAS och vi landar på Malmö Airport tidigt på förmiddagen. Vid ankomsten möter vår ciceron Agneta Ullenius ute i ankomsthallen. Bagaget lastas in i bussen och på väg till Österlen stannar vi vid ”det vita slottet” Bosjöklosters Slott, grundat som ett Benediktinerkloster på 1100-talet. Egendomen är i privat ägo sedan 1560 och 1908 köptes den av släkten Bonde. Resan tar en knapp timme och går förbi Lund och Eslöv på väg till Ringsjön. Bosjökloster ligger på en halvö, inramat av trädgårdsterrasser och en park med magnifika perennrabatter, rosengård, rhododendron och uråldriga träd – som den omtalade jättelika tusenåriga eken. Greve Thord Bonde tar emot oss och berättar om dagens skötsel av trädgårdarna, slottet, gårdsbyggnaderna, jord- och skogsbruket. Efter den guidade visningen serveras en god lunch i slottets stilfulla och vackert uppdukade restaurang.
Vi reser vidare till Österlen och stannar till vid Svabesholms Kungsgård strax utanför Kivik. Här ligger Den Engelska Trädgården som är en visningsträdgård i engelsk stil som skapades 2015. Den drivs av Anette Cato som är en passionerad trädgårdsentusiast som har bott många år i England. På vintern designar Anette trädgårdar och på sommaren ägnar hon sig åt Den Engelska Trädgården som är blommande, romantisk och charmig. Den är indelad i många olika trädgårdsrum - rosenträdgård, woodland, vildäng, damm, växthus, cottage garden, köksträdgård, färggranna perennrabatter och många olika Austinrosor, alla ljuvligt doftande. Vi följer med på en guidad tur i trädgården och tittar in i plantskolan och butiken där man säljer ett urval av de växter som finns i trädgården.
Kiviks Hotell på Moriabacken 22, ligger i en villa som byggdes år 1908. År 1917 köpte kung Gustaf V:s Adolfs adjutant Einar Wikland villan, som kungens bror målarprinsen Eugen hyrde under ett par somrar på 1930-talet när han ville fånga det speciella och nästan sydländska ljuset på Österlen. Österlen var vid den tiden okänt i Sverige, men prinsens utställningar spred nu bilden av trakten, och det var många som ville se målarprinsens motiv av hamnen i Kivik, dynerna vid Sandhammaren och backarna i Brösarp i verkligheten. Kiviks Hotell ligger vackert på en höjd och har en milsvid utsikt över havet. Genom Orangeriet kommer man ut i den nyanlagda italienska renässansträdgården som har mer än 300 rosenbuskar och där man kan koppla av i små halvmåneformade trädgårdsrum inramade av murgröna. Vi checkar in på hotellet och träffas igen före middagen, presenterar oss för varandra och minglar med en välkomstdrink. Hotellets restaurang är känd för sin goda mat och vi serveras en trerätters välkomstmiddag med tillhörande vinpaket.

Dag 2, 14 augusti. Mia Gröndahl och Christinas Wänner visar Christinehofs Slott, lunch på Allé, antikt i Brösarp. 

Efter frukost reser vi västerutt genom det skånska slättlandskapet till kyrkbyn Andrarum uppe på Linderödsåsen. En lång och vacker allé går från byn upp till traktens mest betydelsefulla gods, Christinehofs Slott. Där driver kulturföreningen Christinas Wänner besöksverksamheten. Dess ordförande och kreativa ledare Mia Gröndahl ger oss en gestaltad visning av slottets historia och berättar om hur änkefrun Christina Piper på 1700-talet skapade sitt affärsimperium och efter sin död kallades för Skånes okrönta drottning. Christinehofs Slott spelar en viktig roll för trakten än idag och har en stark miljöprofil med en ekopark som bjuder på storslagna naturupplevelser. På sommaren arrangeras konserter med kända artister och operaföreställningar ute i slottsparken.
På restaurangen Allé på Österlen härskar Eva Thuresson. Hon är en krögare som använder den lokala mattraditionen och lokala råvaror till att sprida matglädje bland sina gäster. Vi serveras lunch och får prova kvalitén på österlenska vinmakares viner.

Antikhandlaren Jan-Erik Öhgren och hans fru Ulla bor på Fru Hammars Väg 3 i Brösarp. Deras 1800-talsgård är varsamt och kärleksfullt restaurerad enligt gamla metoder. På platsen har människor levt sedan 1100-talet och den fyrlängade gården är en idyll som få andra. Man kan höra får bräka från omgivande hagar och i kanten av trädgården porlar en strid bäck. Paret har ett genuint trädgårdsintresse och är med rätta stolta över sin skånska barockträdgård. Jan-Erik är en av grundarna till den omtalade Antikmässan som har hållits årligen i Brösarp sedan starten 1994. Efter tre års uppehåll på grund av covid-19 genomförs mässan äntligen igen. Vi får vandra runt bland de antika föremålen i antikhandeln. En kväll på egen hand i Kivik.

Dag 3, 15 augusti.  Madeleine Pyks konst, lunch på Vyn, Dag Hammarskjölds Backåkra, Sanna Töringes Olivoljebutiken, middag och vinprovning på Kronovalls Slott.  

Madeleine Pyk är en välkänd konstnär som är mycket uppskattad, både i Sverige och internationellt. Hon utbildade sig vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan på 1950- och 1960-talen och tilldelades år 2008 den kungliga medaljen Illis Quorum för sin kulturella gärning. Nu har Madeleine Pyk låtit bygga ett eget museum åt sina målningar i Skillinge på den skånska sydostkusten. Hennes färgstarka, lekfulla och detaljrika konst fångar livets olika stunder på ett lättfattligt sätt och en bred publik pryder sina hem med hennes tavlor. Madeleine Pyks verk hänger på Moderna Museet och på många andra av landets museer. Internationellt har hon haft separatutställningar i Amsterdam, Hamburg, Nice, Paris och Rom. År 2020 ställdes hennes verk ut på Bukowskis och i våras på Liljevalchs. I sommar pryder hennes uppskattade konst väggarna på galleriet Fabriken i Bästekille.
Förra hösten öppnade kocken Daniel Berlin sin nya restaurang som ligger på en höjd mellan Skillinge och Brantevik. Den vackra utsikten gav restaurangen dess namn Vyn. Vi serveras lunch i Vin-och matbaren, i restaurangen serveras enbart den omtalade avsmakningsmenyn.
Vi fortsätter resan mot de berömda vita sandstränderna vid Sandhammaren, längst nere i sydöstra Österlen. Strax intill ligger Backåkra, en fyrlängad gård från mitten av 1800-talet, som år 1957 köptes av Dag Hammarskjöld. Han var då FN:s generalsekreterare och tanken var att han skulle bosätta sig på Österlen när uppdraget i FN var avslutat. Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping år 1905. Hans far Hjalmar satt i riksdagen och var landets statsminister 1914-1917. Dag gick i sin fars fotspår, blev en framstående jurist och ekonom som på 1940-talet var ordförande i Riksbanksfullmäktige. Hammarskjöld arbetade med internationella frågor och utsågs 1953 till Generalsekreterare i Förenta nationerna. Han var utan tvekan den svensk med starkast lyskraft vid den tiden. Dag var också mycket litterär och satt på stol nr. 17 i Svenska Akademien. Han älskade Österlen där han brukade hyra en liten fiskestuga på somrarna. Backåkras intendent tar oss med på en intressant visning av gården och berättar om ett spännande människoöde.
Författaren Sanna Töringe delar sin tid mellan huset på Österlen och sitt hus på Salentohalvön längst ned i sydöstra Italien. Sanna har skrivit många böcker, både barnböcker, böcker om mat och personliga trädgårdsböcker. Sedan några år importerar Sanna också olivoljor från Italien. De flesta är ekologiska och kommer från små producenter som hon har lärt känna. Några är milda med smak av mandel, andra fruktigare och pepprigare så som syditalienarna helst vill ha det. Vi promenerar i trädgården och får prova på Sannas gyllene olivoljor.
 Mellan Tomelilla och Brösarp ligger slottet Kronovall, omgivet av vallgravar ute på en holme. Slottets huvudbyggnad uppfördes på 1760-talet och byggdes 1890 om till ett slott i fransk barockstil. Kronovalls Slott ägdes länge av ätten Sparre, som skänkte det till en stiftelse knuten till Riddarhuset. Kronovall arrenderades 1996 av familjen Åkesson som vinslott, och i källarutrymmen åtta meter under markytan lagras tiotusentals flaskor mousserande vin. Aftonen inleds med en välkomstskål och guidad rundtur där man berättar mer om slottets historia. Tillsammans med slottets sommelier besöker vi lagringskällaren för "champagnoisen Tirage”, som vi passar på att smaka av. Under kvällen serveras vi en härlig fyrarätters meny med tillhörande vinpaket i en av slottets vackra salonger, innan det är dags att återvända till Kiviks Hotell.

Dag 4, 16 augusti. Peter Englanders medelhavsträdgård i Simrishamn. Lunch på Svaneholms Slott. Hemresa. 

Vägen söderut för oss till Simrishamn, som är huvudort på Österlen. Där väntar hela trädgårdssveriges Mr. Medelhav – Peter Englander. Peter är född i Örebro och intresset för trädgård väcktes när han bodde i värmländska Årjäng. Efter några år med Värmlands begränsade odlingsmöjligheter i växtzon 4 bestämde sig familjen Englander för att flytta till Skåne och Simrishamn. När jag kom hit hade jag hittat hem och närmare Italien än så här kommer man inte i Sverige. Rapsfälten, den blå himlen och havet – och växtzon 0 där man kan odla de mest ofattbara saker! Så här säger Peter också om sin fascination för medelhavsträdgårdar: Jag älskar Medelhavet och i synnerhet Italien. Min kärlek är villkorslös och det handlar inte om någon hastigt övergående kärleksaffär. En god vän brukar säga att jag har en tatuering i nacken där det står Made in Italy. Jag är inte ensam. Vi arma nordbor dyrkar värmen som inga andra och längtar egentligen alltid efter solen. Nu kan jag inte ändra solens bana på himlen, men när den äntligen skiner på oss, då ska vi leka italienare i våra trädgårdar. Mitt svenska medelhavsliv började med Apotekarns Trädgård. En övergiven, igenvuxen och nära nog döende trädgård mitt i Simrishamn på Österlen. Där bakom plank och fasader kom jag att skapa min första Medelhavsträdgård. Det har med åren blivit åtskilligt fler.
Vi lämnar Simrishamn och kör västerut. Vi passerar Ystad och efter en timme kommer vi till Svaneholms Slott, som ligger på en holme i Svaneholmssjön strax utanför Skurup. Slottet började byggas på 1530-talet av danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre och är byggt i medeltida stil. Vi tas emot av museiintendenten Håkan Cerne som skall berätta om slottets historia och visa oss museet. Den mest kände ägaren var friherren och politikern Rutger Macklean, som ärvde slottet 1782. Under sin tid på Svaneholms Slott kom Macklean att reformera det svenska jordbruket då han förbättrade böndernas arbetsvillkor genom att göra dem till arrendatorer. Han valdes sedermera in i Vetenskapsakademin och deltog i arbetet med 1809 års regeringsform. Vi serveras lunch i Slottsrestaurangen innan vi styr mot Malmö Airport där SAS plan väntar på att ta oss med upp till Stockholm.

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fullständigt program

Dag 1, 13 augusti  september. Resa till Skåne. Bosjökloster, Engelska Trädgården, välkomstmiddag på Kiviks Hotell. Flygresan till Skåne går med SAS och vi landar på Malmö Airport tidigt på förmiddagen. Vid ankomsten möter vår ciceron Agneta Ullenius ute i ankomsthallen. Bagaget lastas in i bussen och på väg till Österlen stannar vi vid ”det vita slottet” Bosjöklosters Slott, grundat som ett Benediktinerkloster på 1100-talet. Egendomen är i privat ägo sedan 1560 och 1908 köptes den av släkten Bonde. Resan tar en knapp timme och går förbi Lund och Eslöv på väg till Ringsjön. Bosjökloster ligger på en halvö, inramat av trädgårdsterrasser och en park med magnifika perennrabatter, rosengård, rhododendron och uråldriga träd – som den omtalade jättelika tusenåriga eken. Greve Thord Bonde tar emot oss och berättar om dagens skötsel av trädgårdarna, slottet, gårdsbyggnaderna, jord- och skogsbruket. Efter den guidade visningen serveras en god lunch i slottets stilfulla och vackert uppdukade restaurang.
Vi reser vidare till Österlen och stannar till vid Svabesholms Kungsgård strax utanför Kivik. Här ligger Den Engelska Trädgården som är en visningsträdgård i engelsk stil som skapades 2015. Den drivs av Anette Cato som är en passionerad trädgårdsentusiast som har bott många år i England. På vintern designar Anette trädgårdar och på sommaren ägnar hon sig åt Den Engelska Trädgården som är blommande, romantisk och charmig. Den är indelad i många olika trädgårdsrum - rosenträdgård, woodland, vildäng, damm, växthus, cottage garden, köksträdgård, färggranna perennrabatter och många olika Austinrosor, alla ljuvligt doftande. Vi följer med på en guidad tur i trädgården och tittar in i plantskolan och butiken där man säljer ett urval av de växter som finns i trädgården.
Kiviks Hotell på Moriabacken 22, ligger i en villa som byggdes år 1908. År 1917 köpte kung Gustaf V:s Adolfs adjutant Einar Wikland villan, som kungens bror målarprinsen Eugen hyrde under ett par somrar på 1930-talet när han ville fånga det speciella och nästan sydländska ljuset på Österlen. Österlen var vid den tiden okänt i Sverige, men prinsens utställningar spred nu bilden av trakten, och det var många som ville se målarprinsens motiv av hamnen i Kivik, dynerna vid Sandhammaren och backarna i Brösarp i verkligheten. Kiviks Hotell ligger vackert på en höjd och har en milsvid utsikt över havet. Genom Orangeriet kommer man ut i den nyanlagda italienska renässansträdgården som har mer än 300 rosenbuskar och där man kan koppla av i små halvmåneformade trädgårdsrum inramade av murgröna. Vi checkar in på hotellet och träffas igen före middagen, presenterar oss för varandra och minglar med en välkomstdrink. Hotellets restaurang är känd för sin goda mat och vi serveras en trerätters välkomstmiddag med tillhörande vinpaket. [L,M)]

Dag 2, 14 augusti. Mia Gröndahl och Christinas Wänner visar Christinehofs Slott, lunch på Allé, antikt i Brösarp. Efter frukost reser vi västerutt genom det skånska slättlandskapet till kyrkbyn Andrarum uppe på Linderödsåsen. En lång och vacker allé går från byn upp till traktens mest betydelsefulla gods, Christinehofs Slott. Där driver kulturföreningen Christinas Wänner besöksverksamheten. Dess ordförande och kreativa ledare Mia Gröndahl ger oss en gestaltad visning av slottets historia och berättar om hur änkefrun Christina Piper på 1700-talet skapade sitt affärsimperium och efter sin död kallades för Skånes okrönta drottning. Christinehofs Slott spelar en viktig roll för trakten än idag och har en stark miljöprofil med en ekopark som bjuder på storslagna naturupplevelser. På sommaren arrangeras konserter med kända artister och operaföreställningar ute i slottsparken.
På restaurangen Allé på Österlen härskar Eva Thuresson. Hon är en krögare som använder den lokala mattraditionen och lokala råvaror till att sprida matglädje bland sina gäster. Vi serveras lunch och får prova kvalitén på österlenska vinmakares viner.

Antikhandlaren Jan-Erik Öhgren och hans fru Ulla bor på Fru Hammars Väg 3 i Brösarp. Deras 1800-talsgård är varsamt och kärleksfullt restaurerad enligt gamla metoder. På platsen har människor levt sedan 1100-talet och den fyrlängade gården är en idyll som få andra. Man kan höra får bräka från omgivande hagar och i kanten av trädgården porlar en strid bäck. Paret har ett genuint trädgårdsintresse och är med rätta stolta över sin skånska barockträdgård. Jan-Erik är en av grundarna till den omtalade Antikmässan som har hållits årligen i Brösarp sedan starten 1994. Efter tre års uppehåll på grund av covid-19 genomförs mässan äntligen igen. Vi får vandra runt bland de antika föremålen i antikhandeln. En kväll på egen hand i Kivik.[F,L,]

Dag 3, 15 augusti.  Madeleine Pyks konst, lunch på Vyn, Dag Hammarskjölds Backåkra, Sanna Töringes Olivoljebutiken, middag och vinprovning på Kronovalls Slott.  Madeleine Pyk är en välkänd konstnär som är mycket uppskattad, både i Sverige och internationellt. Hon utbildade sig vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan på 1950- och 1960-talen och tilldelades år 2008 den kungliga medaljen Illis Quorum för sin kulturella gärning. Nu har Madeleine Pyk låtit bygga ett eget museum åt sina målningar i Skillinge på den skånska sydostkusten. Hennes färgstarka, lekfulla och detaljrika konst fångar livets olika stunder på ett lättfattligt sätt och en bred publik pryder sina hem med hennes tavlor. Madeleine Pyks verk hänger på Moderna Museet och på många andra av landets museer. Internationellt har hon haft separatutställningar i Amsterdam, Hamburg, Nice, Paris och Rom. År 2020 ställdes hennes verk ut på Bukowskis och i våras på Liljevalchs. I sommar pryder hennes uppskattade konst väggarna på galleriet Fabriken i Bästekille.
Förra hösten öppnade kocken Daniel Berlin sin nya restaurang som ligger på en höjd mellan Skillinge och Brantevik. Den vackra utsikten gav restaurangen dess namn Vyn. Vi serveras lunch i Vin-och matbaren, i restaurangen serveras enbart den omtalade avsmakningsmenyn.
Vi fortsätter resan mot de berömda vita sandstränderna vid Sandhammaren, längst nere i sydöstra Österlen. Strax intill ligger Backåkra, en fyrlängad gård från mitten av 1800-talet, som år 1957 köptes av Dag Hammarskjöld. Han var då FN:s generalsekreterare och tanken var att han skulle bosätta sig på Österlen när uppdraget i FN var avslutat. Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping år 1905. Hans far Hjalmar satt i riksdagen och var landets statsminister 1914-1917. Dag gick i sin fars fotspår, blev en framstående jurist och ekonom som på 1940-talet var ordförande i Riksbanksfullmäktige. Hammarskjöld arbetade med internationella frågor och utsågs 1953 till Generalsekreterare i Förenta nationerna. Han var utan tvekan den svensk med starkast lyskraft vid den tiden. Dag var också mycket litterär och satt på stol nr. 17 i Svenska Akademien. Han älskade Österlen där han brukade hyra en liten fiskestuga på somrarna. Backåkras intendent tar oss med på en intressant visning av gården och berättar om ett spännande människoöde.
Författaren Sanna Töringe delar sin tid mellan huset på Österlen och sitt hus på Salentohalvön längst ned i sydöstra Italien. Sanna har skrivit många böcker, både barnböcker, böcker om mat och personliga trädgårdsböcker. Sedan några år importerar Sanna också olivoljor från Italien. De flesta är ekologiska och kommer från små producenter som hon har lärt känna. Några är milda med smak av mandel, andra fruktigare och pepprigare så som syditalienarna helst vill ha det. Vi promenerar i trädgården och får prova på Sannas gyllene olivoljor.
 Mellan Tomelilla och Brösarp ligger slottet Kronovall, omgivet av vallgravar ute på en holme. Slottets huvudbyggnad uppfördes på 1760-talet och byggdes 1890 om till ett slott i fransk barockstil. Kronovalls Slott ägdes länge av ätten Sparre, som skänkte det till en stiftelse knuten till Riddarhuset. Kronovall arrenderades 1996 av familjen Åkesson som vinslott, och i källarutrymmen åtta meter under markytan lagras tiotusentals flaskor mousserande vin. Aftonen inleds med en välkomstskål och guidad rundtur där man berättar mer om slottets historia. Tillsammans med slottets sommelier besöker vi lagringskällaren för "champagnoisen Tirage”, som vi passar på att smaka av. Under kvällen serveras vi en härlig fyrarätters meny med tillhörande vinpaket i en av slottets vackra salonger, innan det är dags att återvända till Kiviks Hotell. [F, L,M]

Dag 4, 16 augusti. Peter Englanders medelhavsträdgård i Simrishamn. Lunch på Svaneholms Slott. Hemresa. Vägen söderut för oss till Simrishamn, som är huvudort på Österlen. Där väntar hela trädgårdssveriges Mr. Medelhav – Peter Englander. Peter är född i Örebro och intresset för trädgård väcktes när han bodde i värmländska Årjäng. Efter några år med Värmlands begränsade odlingsmöjligheter i växtzon 4 bestämde sig familjen Englander för att flytta till Skåne och Simrishamn. När jag kom hit hade jag hittat hem och närmare Italien än så här kommer man inte i Sverige. Rapsfälten, den blå himlen och havet – och växtzon 0 där man kan odla de mest ofattbara saker! Så här säger Peter också om sin fascination för medelhavsträdgårdar: Jag älskar Medelhavet och i synnerhet Italien. Min kärlek är villkorslös och det handlar inte om någon hastigt övergående kärleksaffär. En god vän brukar säga att jag har en tatuering i nacken där det står Made in Italy. Jag är inte ensam. Vi arma nordbor dyrkar värmen som inga andra och längtar egentligen alltid efter solen. Nu kan jag inte ändra solens bana på himlen, men när den äntligen skiner på oss, då ska vi leka italienare i våra trädgårdar. Mitt svenska medelhavsliv började med Apotekarns Trädgård. En övergiven, igenvuxen och nära nog döende trädgård mitt i Simrishamn på Österlen. Där bakom plank och fasader kom jag att skapa min första Medelhavsträdgård. Det har med åren blivit åtskilligt fler.
Vi lämnar Simrishamn och kör västerut. Vi passerar Ystad och efter en timme kommer vi till Svaneholms Slott, som ligger på en holme i Svaneholmssjön strax utanför Skurup. Slottet började byggas på 1530-talet av danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre och är byggt i medeltida stil. Vi tas emot av museiintendenten Håkan Cerne som skall berätta om slottets historia och visa oss museet. Den mest kände ägaren var friherren och politikern Rutger Macklean, som ärvde slottet 1782. Under sin tid på Svaneholms Slott kom Macklean att reformera det svenska jordbruket då han förbättrade böndernas arbetsvillkor genom att göra dem till arrendatorer. Han valdes sedermera in i Vetenskapsakademin och deltog i arbetet med 1809 års regeringsform. Vi serveras lunch i Slottsrestaurangen innan vi styr mot Malmö Airport där SAS plan väntar på att ta oss med upp till Stockholm. [F,L]

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fakta

Resans längd: 4 dagar, inklusive resdagarna
Avresa: 13 augusti
Hemresa: 16 augusti
Antal deltagare (min/max): 16/30 personer
Resans pris: 15.750 kr

Allt detta ingår:* Flygresa med SAS, Stockholm/Arlanda-Malmö Airport.* Agneta Ullenius, journalist och Österlenbo som ciceron.* Rundresa på Österlen, enligt dagsprogrammet i buss med a/c.* Tre nätter i dubbelrum på Kiviks Hotell.* Tillgång till hotellets spa mot avgift.* 3 frukostar, 4 luncher, och 2 middagar.- Lunch på Bosjöklosters Slott, Allé på Österlen, Vyn Mat-och vinbaroch Svaneholms Slott.Trerätters välkomstmiddag på Kiviks Hotell och fyrarätters slottsmiddag med vinpaket på Kronovalls Slott.* Greve Thord Bonde tar emot på Bosjöklosters Slott, Anette Cato visar den Engelska Trädgården på Svabesholm och Peter Englander visar sin privata trädgård. * Mia Gröndahl och Christinas Wänner visar Christinehofs Slott.* Håkan Cerne visar Svaneholms Slott och berättar om Rutger Macklean.* Dag Hammarskjölds gård Backåkra. Exklusiv guidad visning.* Olivoljeprovning i Sanna Töringes Olivoljebutiken.* Konstnären Madeleine Pyks konst på Fabriken.* Antikhandlaren Jan-Erik Öhgren berättar om antika trender.
Tillkommer:* Dubbelrum för eget bruk: 1.800-5.000 kr
* Vissa måltidsdrycker

Prisblad

Guldkorn på Österlen - med Agneta Ullenius 2021-24

Samtliga priser visas i SEK
Pris per person från Stockholm/Arlanda. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.


Avresedatum Antal hotell-nätter Paket vuxen Paket Ordin. bädd barn X-tra bädd
Del i dblrum Enkel-rum
13/8 3 15750 20750

ORT / Logi
(med reservation för ändringar)
Klass Antal nätter
KIVIK
Kiviks Hotell
3

I priset ingår flygplatsskatter, passageraravgifter och bränsletillägg med för närvarande 1.030 kr/person. Reservation för ändringar som kan medföra ett pristillägg.
Anmälningsavgift är 4500 kr per person.

F = Frukost L= Lunch M = Middag

En resa till det natursköna Österlen i Skåne på temat konst, kultur och gastronomi. Tillsammans med vår kunniga ciceron Agneta Ullenius utforskar vi Österlens guldkorn. Agneta bor sedan länge i trakten och visar gärna utvalda bitar av "sitt Österlen".
OBS! Resan innehåller många promenader och är inte lämpad för personer med stora gångsvårigheter. Reservation för ändringar i programmet på grund av oförutsedda händelser.


GRUNDPRIS:

Del i dubbelrum med balkong mot havet.

AVDRAG:

Dubbelrum mot parken, avdrag 1.000 kr/person

TILLÄGG FÖR EGET BRUK:

Dubbelrum mot parken tillägg 1.800 kr.
Dubbelrum mot havet, ej balkong, tillägg 3.000 kr
Dubbelrum med balkong mot havet, tillägg 5.000 kr

Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"

Avresedatum

Avresor 2024
* Få platser kvar ** En plats kvar
Boka din resa
Pris från
15 750 SEK

inklusive flygskatter och bränsletillägg

Detta ingår i priset
 • Agneta Ullenius visar Guldkorn på Österlen
 • Konst, kultur & gastronomi
 • Tre nätter på Kiviks Hotell
 • 3 frukostar, 4 luncher och 2 middagar
 • Dag Hammarskjölds gård Backåkra
 • Peter Englanders medelhavsträdgård
 • Christinehof och Svaneholms Slott

Kontakta våra reseexperter: 020-52 22 22 • info@jambotours.se

 
Resans Höjdpunkter
 • Agneta Ullenius visar sitt Österlen
 • Konst, kultur & gastronomi
 • Christinehof och Svaneholms Slott
 • Peter Englander & Engelska Trädgården
 • Dag Hammarskjölds Backåkra