Sydafrika_Blyde River Canyon_580x300_shutterstock_446734129
Jambo ToursJambo SafariNatur, kultur & vilda djur i Sydafrika

Natur, kultur & vilda djur i Sydafrika

Safari- & upplevelseresa i Krugerparken och Kapstaden med omgivningar. 

Tillsammans med Hylton Langley tar vi jeepen till Krugerparken och dess praktfulla djur. På vägen dit finns gott om storslagna upplevelser som Drakensbergen, Guds fönster och Panoramarutten. Hylton är inte bara utbildad ranger och specialist på djur och natur, han talar dessutom flytande svenska. Efter fem fullmatade dagar tar vi farväl av Hylton och flyger till nya äventyr i Kapstaden med bland annat Godahoppsudden, vinprovning och shopping. Denna resa sker i extra liten grupp – max tio personer.

I Krugerparken finns en mängd djurarter som lejon, elefanter och antiloper. Nationalparken grundades 1898 av president Paul Kruger, och är en av jordens artrikaste, med närmare 150 olika däggdjur, 500 fågelarter och mer än hundra olika kräldjur.

I Kapstaden möter vår engelsktalande guide. Här väntar shopping i Waterfront, vinprovning i de vackra vindistrikten och kanske möten med pingviner och sälar under turen till Godahoppsudden.

Typ av resa: Jambo Safari Safariresor på riktigt med svensktalande guideJambo Safari Safariresor på riktigt med svensktalande guide
Resans längd:
12 dagar
Antal deltagare:
6–12
Resans Höjdpunkter
 • Max 12 deltagare
 • Krugerparken
 • Drakensbergen
 • Kapstaden
 • Godahoppsudden
Kombinera med
 • Vilanculos, Moçambique
 • Kapstaden, Sydafrika
 • Sydafrika
Resans Höjdpunkter
 • Max 12 deltagare
 • Krugerparken
 • Drakensbergen
 • Kapstaden
 • Godahoppsudden
 
Natur, kultur & vilda djur i Sydafrika 14/15, Faktaruta till katalog
Starts From : okt 15, 2023
Lasts To : apr 30, 2024

NATUR, KULTUR OCH VILDA DJUR

Typ av resa: Jambo Safari

Resans längd: 12 dagar

Antal deltagare (min/max): 5/12

Avresor 2023: 28/11
Avresor 2024: 1/1, 9/1, 23/1, 6/2. 28/2, 20/3

*) Hela resan leds av engelsktalande guide.
**) Svensktalande guide i Kruger, engelsktalande i Kapstaden.
***) Engelsktalande guide i Kruger, svensktalande i Kapstaden.

Detta ingår i priset:
• 9 hotellnätter ★★★/★★★★
• 9 frukostar, 5 luncher, 6 middagar
• Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
• 2 inrikesflygningar
• Transporter i fyrhjulsdriven safarijeep, luftkonditionerad buss i på panoramaturen och i Kapstaden.
• Alla entréer till nationalparker, museer i programmet
• SvensktalandeJamboguide (med vissa undantag, se under avresor ovan)
• Flygbolagens bränsletillägg, avgifter och skatter.

Totalpris (indikation):55 210 sek


I priset ingår ej:
• Dricks, räkna med ca 50 rand per person och dag.
• Drycker

Specifikt för denna resa Boendet vid Krugerparken har två sovrum per chalet. Privat wc/dusch.

Visum & klimat Se landsfakta och klimattabeller i slutet av katalogen.

Kombinationer/förlängningar Resan går att förlänga i Kapstaden. Du kan också förlänga resan till Moçambique, Mauritius eller Victoriafallen i Zimbabwe.

Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

 


Programöversikt

Dag 1. Avresa från Skandinavien till Sydafrika med byte på vägen.

Dag 2. Ankomst till Sydafrika. Efter ankomst till Johannesburg sker byte av flyg och vidare färd i knappt en timme till Kruger International Airport. Här...

Dag 3. Panoramavyer och Blyde River Canyon. Efter en tidig frukost startar vi dagens heldagstur, den så kallade Panoramarutten till Drakensbergen. På vägen...

Dag 4. Kruger nationalpark. Nu väntar flera dagars safari! För att få se de afrikanska djuren när många av dem är som mest aktiva, börjar dagen med...

Dag 5–6. Kruger nationalpark. Under dagarna är det bara vi, djuren och naturen. Avbrott görs endast för att äta och för att lyssna på färdledaren...

Dag 9. Godahoppsudden. Från Kapstaden till Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde och inte den sydligaste som många tror. Kap Agulhas...

Dag 11. Hemresa från Kapstaden.

Dag 12. Ankomst till Skandinavien.

[F=Frukost L=Lunch M=Middag

Show Alternate Day Programs

Dag 1. Avresa från Skandinavien

till Sydafrika med byte på vägen.

Dag 2. Ankomst till Sydafrika.

Efter ankomst till Johannesburg sker byte av flyg och vidare färd i knappt en timme till Kruger International Airport. Här möter du Jamboguide. Tillsammans åker vi till vår lodge  i Hazyview, vilket tar cirka en timme. Här kommer vi bo i fem nätter.
Efter ankomst samlas alla för information om vad som väntar under resan. Resten av dagen är fri för avkoppling och kanske ett dopp i poolen. (ca 50 km)

Dag 3. Panoramavyer och Blyde River Canyon

. Efter en tidig frukost startar vi dagens heldagstur, den så kallade Panoramarutten till Drakensbergen. På vägen dit berättar guiden om Sydafrikas många olika kulturer och traditioner. Blyde River Canyon är den tredje största kanjonen i världen och utsikten är hänförande från ”Gods window”. Vi passerar ”Wonder View” och ”Bourke’s Luck Potholes”, innan vi stannar för lunch.
Sen eftermiddag och en minnesvärd dag är vi åter på lodgen.
På kvällen väntar en gemensam middag. (ca 245km)

Dag 4. Kruger nationalpark.

Nu väntar flera dagars safari! För att få se de afrikanska djuren när många av dem är som mest aktiva, börjar dagen med en tidig safari. Efter en kopp te eller kaffe åker vi ut i nationalparken i öppna fordon. Det tar cirka 18 minuter att komma till ”gaten”. Kruger nationalpark är med sina två miljoner hektar vildmark lika stor till ytan som Skåne, Halland och Blekinge tillsammans. Det skulle ta månader att utforska hela parken – kanske år. De flesta nöjer sig med en eller två dagar. Vi spenderar två och en halv till tre dagar i Krugerarken och det är värt varenda sekund. Med sakkunnig svensk- och engelsktalande guidning får vi svar på alla våra frågor om djur och natur.
Både frukost och lunch äter vi på rastplatser inne i parken. Under eftermiddagen fortsätter safarin och innan mörkret faller vänder vi tillbaka till vår safaricamp där vi äter gemensam middag.

Dag 5–6. Kruger nationalpark.

Under dagarna är det bara vi, djuren och naturen. Avbrott görs endast för att äta och för att lyssna på färdledaren som är utbildad naturvårdare. När dagarna är till ända har vi lärt oss mycket om de afrikanska djuren och deras beteenden, oavsett om det handlar om insekter, fåglar, vårtsvin, lejon eller antiloper. Sista dagen kan du välja bort safarin och kanske bara ta det lugn på lodgen. Du kommer att få vissa alternativa förslag på aktivitet.
Kvällarna spenderas med fördel framför den öppna elden med något gott att dricka medan vi smälter dagens intryck

Dag 7. Mot Kapstaden

.  Idag lämnar vi Mpumalanga för att resa vidare till en helt annan del av detta så vackra land. Innan vi ankommer flygplatsen passar vi på att besöka ett spännande och viktigt socialt projekt  , Sinani innan vi fortsätter mot flygplatsen.
Inrikesflyget till Kapstaden går vid lunchtid och ankommer till ”the Mother City” på eftermiddagen. Vi blir mötta av en engelsktalande guide på flygplatsen, som tar oss till hotellet.

Dag 8. Stadsrundtur.

Guidad tur genom den pastellfärgade stadsdelen Bo-Kaap och vidare till District Six-museet. Här får vi kunskap om tvångsförflyttningarna från District Six och andra delar av landet. Turen avslutas med en promenad genom stadskärnan till Green Market Square. Programmet i Kapstaden kan kastas om beroende på väder och vind men också på veckodag, eftersom Museet District Six är stängt på måndagar.
Eftermiddag och kväll på egen hand. Om vädret och havet tillåter kan det vara läge för en utflykt till Robben Island (bör förbokas, ingår ej).

Dag 9. Godahoppsudden.

Från Kapstaden till Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde och inte den sydligaste som många tror. Kap Agulhas heter Afrikas sydligaste udde och ligger cirka 250 km från Kapstaden.
Dagens utflykt bjuder på möten med både pingviner och sälar; ibland också havets jättar, valarna. Den vanligaste är sydkaparen, eubalaena australis som kommer upp från Antarktis under våren (augusti) för att föda och ge sina kalvar en trygg start de första månaderna i livet.  Nationalparkens vägar tar oss till Godahoppsudden och Cape Point genom karg men oförglömligt vacker natur.
Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet i Kapstaden.

Dag 10. Vindistrikten.

Idag åker vi på halvdagstur med vinprovning på programmet, och besök i den välkända vinmetropolen Stellenbosch, som också är en av landets viktigaste universitetsstäder.
Traditionen att odla druvor och producera vin går tillbaka till mitten av 1600-talet och utvecklades av franska vinbönder, hugenotter, vilka kom hit som flyktingar i slutet av 1600-talet. Idag finns det drygt 20 vindistrikt i Sydafrika. De mest kända ligger i provinsen Western Cape, i och kring de välkända orterna Stellenbosch, Franschhoek, Paarl och Robertson för att nämna några.
Dagens program innehåller en stadstur till fots med vin- och matprovning på några välkända lokala ställen i Stellenbosch i stadens historiska kvarter.
Senare under kvällen blir det en gemensam avskedsmiddag i Kapstaden.

Dag 11. Hemresa från Kapstaden.

Dag 12. Ankomst till Skandinavien.

[F=Frukost L=Lunch M=Middag

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fullständigt program

Dag 1. Avresa från Skandinavien till Sydafrika med byte på vägen. [Mat på flyget]

Dag 2. Ankomst till Sydafrika. Efter ankomst till Johannesburg sker byte av flyg och vidare färd i knappt en timme till Kruger International Airport. Här möter du Jamboguide. Tillsammans åker vi till vår lodge  i Hazyview, vilket tar cirka en timme. Här kommer vi bo i fem nätter.
Efter ankomst samlas alla för information om vad som väntar under resan. Resten av dagen är fri för avkoppling och kanske ett dopp i poolen. (ca 50 km)

Dag 3. Panoramavyer och Blyde River Canyon. Efter en tidig frukost startar vi dagens heldagstur, den så kallade Panoramarutten till Drakensbergen. På vägen dit berättar guiden om Sydafrikas många olika kulturer och traditioner. Blyde River Canyon är den tredje största kanjonen i världen och utsikten är hänförande från ”Gods window”. Vi passerar ”Wonder View” och ”Bourke’s Luck Potholes”, innan vi stannar för lunch.
Sen eftermiddag och en minnesvärd dag är vi åter på lodgen. [F-L-M]
På kvällen väntar en gemensam middag. (ca 245km)

Dag 4. Kruger nationalpark. Nu väntar flera dagars safari! För att få se de afrikanska djuren när många av dem är som mest aktiva, börjar dagen med en tidig safari. Efter en kopp te eller kaffe åker vi ut i nationalparken i öppna fordon. Det tar cirka 18 minuter att komma till ”gaten”. Kruger nationalpark är med sina två miljoner hektar vildmark lika stor till ytan som Skåne, Halland och Blekinge tillsammans. Det skulle ta månader att utforska hela parken – kanske år. De flesta nöjer sig med en eller två dagar. Vi spenderar två och en halv till tre dagar i Krugerarken och det är värt varenda sekund. Med sakkunnig svensk- och engelsktalande guidning får vi svar på alla våra frågor om djur och natur.
Både frukost och lunch äter vi på rastplatser inne i parken. Under eftermiddagen fortsätter safarin och innan mörkret faller vänder vi tillbaka till vår safaricamp där vi äter gemensam middag. [F-L-M]

Dag 5–6. Kruger nationalpark. Under dagarna är det bara vi, djuren och naturen. Avbrott görs endast för att äta och för att lyssna på färdledaren som är utbildad naturvårdare. När dagarna är till ända har vi lärt oss mycket om de afrikanska djuren och deras beteenden, oavsett om det handlar om insekter, fåglar, vårtsvin, lejon eller antiloper. Sista dagen kan du välja bort safarin och kanske bara ta det lugn på lodgen. Du kommer att få vissa alternativa förslag på aktivitet.
Kvällarna spenderas med fördel framför den öppna elden med något gott att dricka medan vi smälter dagens intryck [F-L-M]

Dag 7. Mot Kapstaden
.  Idag lämnar vi Mpumalanga för att resa vidare till en helt annan del av detta så vackra land. Innan vi ankommer flygplatsen passar vi på att besöka ett spännande och viktigt socialt projekt  , Sinani innan vi fortsätter mot flygplatsen.
Inrikesflyget till Kapstaden går vid lunchtid och ankommer till ”the Mother City” på eftermiddagen. Vi blir mötta av en engelsktalande guide på flygplatsen, som tar oss till hotellet. [F-L-M]

Dag 8. Stadsrundtur.
Guidad tur genom den pastellfärgade stadsdelen Bo-Kaap och vidare till District Six-museet. Här får vi kunskap om tvångsförflyttningarna från District Six och andra delar av landet. Turen avslutas med en promenad genom stadskärnan till Green Market Square. Programmet i Kapstaden kan kastas om beroende på väder och vind men också på veckodag, eftersom Museet District Six är stängt på måndagar.
Eftermiddag och kväll på egen hand. Om vädret och havet tillåter kan det vara läge för en utflykt till Robben Island (bör förbokas, ingår ej). [F]

Dag 9. Godahoppsudden. Från Kapstaden till Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde och inte den sydligaste som många tror. Kap Agulhas heter Afrikas sydligaste udde och ligger cirka 250 km från Kapstaden.
Dagens utflykt bjuder på möten med både pingviner och sälar; ibland också havets jättar, valarna. Den vanligaste är sydkaparen, eubalaena australis som kommer upp från Antarktis under våren (augusti) för att föda och ge sina kalvar en trygg start de första månaderna i livet.  Nationalparkens vägar tar oss till Godahoppsudden och Cape Point genom karg men oförglömligt vacker natur.
Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet i Kapstaden. [F]

Dag 10. Vindistrikten.
Idag åker vi på halvdagstur med vinprovning på programmet, och besök i den välkända vinmetropolen Stellenbosch, som också är en av landets viktigaste universitetsstäder.
Traditionen att odla druvor och producera vin går tillbaka till mitten av 1600-talet och utvecklades av franska vinbönder, hugenotter, vilka kom hit som flyktingar i slutet av 1600-talet. Idag finns det drygt 20 vindistrikt i Sydafrika. De mest kända ligger i provinsen Western Cape, i och kring de välkända orterna Stellenbosch, Franschhoek, Paarl och Robertson för att nämna några.
Dagens program innehåller en stadstur till fots med vin- och matprovning på några välkända lokala ställen i Stellenbosch i stadens historiska kvarter.
Senare under kvällen blir det en gemensam avskedsmiddag i Kapstaden. [F-M]

Dag 11. Hemresa från Kapstaden. [F-Mat på flyget]

Dag 12. Ankomst till Skandinavien. [Mat på flyget]

[F=Frukost L=Lunch M=Middag

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Boende

Antal nätter: 4
Ort: Kapstaden

Sundown Manor

star5
Beskrivning

Mycket välskött guesthouse i trevlig omgivning. Innergård med pool där frukosten kan intas. Wifi och parkering utan kostnad.

Rum

11 rymliga rum. Samtliga rum har wc/dusch, fläkt, tv, wifi, te/kaffekokare, kassafack, luftkonditionering och hårtork.

Läge

Trevligt beläget i Fresnaye med närhet till affärer och restauranger. Victoria & Alfred Waterfront och stränderna i Clifton och Camps Bay är bara några minuters bilväg bort.

Fakta

Resans längd: 12 dagar
Antal deltagare: Min/Max: 12
Avresor 2023: Nya datum inom kort
Avresor 2024:
Guidning: Ja, svensktalande guide dag 2-7. Engelsktalande guide dag 7-10.


Detta ingår i priset:
• 9 hotellnätter ★★★★/★★★★
• 9 frukostar, 4 luncher, 6 middagar
• Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
• 2 inrikesflygningar
• Transporter i fyrhjulsdriven safarijeep, luftkonditionerad buss på panoramaturen och i  Kapstaden
• Alla entréer till nationalparker, museer och vingårdar i programmet
• Svensktalande Jamboguide i Mpumalanga dag 2-7. Beroende av gruppens storlek kan guidning ibland ske på växelvis engelska och svenska.
• Engelsktalande guide i Kapstaden dag 7-10
• Flygbolagens bränslekostnader, avgifter och skatter f.n 7 400 kr

I priset ingår ej:
• Dricks, ca 80 rand per person och dag.
• Drycker

Reseledare
Svensktalande Jamboguide leder resan i Krugerparken med vissa undantag. I Kapstaden leds resan av engelsktalande guide.

Pass & visum
Visum krävs ej till Sydafrika för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan.

Klimat
I Sydafrika finns många klimatzoner. Rent allmänt kan sägas att sommaren (dec–mars) är varm och nederbördsrik; vintern-vår (juni–aug) bjuder på soliga, klara dagar då temperaturen på inlandets högplatå nattetid kan sjunka ned mot fryspunkten, men dagstemperaturen stiger till 15–25 grader beroende på region. Längs kusten mot Indiska oceanen är temperaturen alltid högre.

Utrustning/klädsel
Oömma, lättvättade kläder passar bra under dagsturer. En jacka och varm tröja kan ibland behövas tidiga mornar och kyliga kvällar. Ombyte för kvällsbruk. Bekväma och praktiska skor. Kikare under safariturerna, kamera med plats för många bilder. Glöm ej badkläder, de flesta hotell har pool. Ett regnplagg och paraply kan också komma väl till pass.

Kombinationer/förlängningar
Resan går att förlänga i Kapstaden. Du kan också förlänga resan till Moçambique, Mauritius eller Victoriafallen i Zimbabwe.

Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

Kombinationer

Vilanculos, Moçambique

Vägen från flygplatsen kantas av försäljare som säljer färsk frukt som mango och ananas. Trots att Vilanculos har växt och utvecklats de senaste åren är det fortfarande en lantlig, genuin afrikansk stad med outvecklad infrastruktur. Här finns ett fåtal affärer, kafé och postkontor. Mer intressant är kanske de två marknader som finns i staden där allt från bildelar till kokosnötter finns till försäljning.

Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden är Sydafrikas äldsta stad. Staden anlades redan på 1600-talet av holländarna. I norr ligger Taffelbergets lodräta väggar och i söder möts de bägge haven Atlanten och Indiska oceanen. Många anser att Kapstaden är en av världens vackraste städer. Här finns mycket att se, Castle of Good Hope, South Africa Museum, den botaniska trädgården Kirstenbosch, St George’s Cathedral med mera. Självfallet bör en linbanetur till Taffelberget ingå i ert besök och fängelseön Robben Island får ni heller inte missa.

Sydafrika

Sydafrika är ett land fullt av kontraster. Res hit och upplev storstäder, landsbygd, berg, karga stäpper, frodiga vindistrikt, två världshav, kultur och ett rikt djurliv, både på land och till havs. Jambo Tours resor till Sydafrika erbjuder allt detta och mer därtill. 

Prisblad

Natur, kultur & vilda djur i Sydafrika 2017-24

Samtliga priser visas i SEK
Pris per person från Stockholm.


Avresedatum Antal hotell-nätter Paket vuxen Paket Ordin. bädd barn X-tra bädd
Del i dblrum Enkel-rum

ORT / Logi
(med reservation för ändringar)
Klass Antal nätter
HAZYVIEW
Sanbonani
5
KAPSTADEN
Sundown Manor
4

I priset ingår flygbränsletillägg, flygplatsskatter och säkerhetsavgifter. Dessa är för närvarande 7600 kronor. Flygbolagens avgifter och bränsletillägg kan justeras med kort varsel. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen.

Passkopia Vänligen skicka in en kopia av ert pass (sidorna med passfoto och passuppgifter). Dessa uppgifter behövs för inträdet till Krugerparken.

Reseledare Svensktalande Jamboguide leder resan i Krugerparken med vissa undantag. I Kapstaden leds resan av engelsktalande guide.

Barn i extrabädd på förfrågan. Enkelrum på förfrågan.
Flyg från Göteborg, Köpenhamn och Oslo på förfrågan.

Observera
Guidning i Krugerparken kan ske växelvis på svenska och engelska. Guiden fördelar då sin plats mellan två fordon.
På avresorna 17/12 och 29/12 reser 2 grupper, varav guidningen är på engelska för den ena gruppen under hela resan. Denna grupp bor på Camp Bethel under dagarna i Krugerparken och på Villa Rosa i Kapstaden.

Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"
Boka din resa
Indikationspris
55 210 SEK

inklusive flygskatter och bränsletillägg

Detta ingår i priset
 • 9 hotellnätter ★★★/★★★★
 • 9 frukostar, 5 luncher, 5 middagar
 • Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
 • 2 inrikesflygningar
 • Transporter i luftkonditionerad buss, safariturerna i fyrhjulsdriven safarijeep.
 • Alla entréer till nationalparker, museer och vingårdar i programmet
 • Svensktalande Jamboguide i Mpumalanga dag 2-7 (med vissa undantag - se ovan) Beroende av gruppens storlek kan guidning ibland ske på växelvis engelska och svenska.
 • Engelsktalande guide i Kapstaden dag 7-10
 • Flygbolagens bränslekostnader, avgifter och skatter f.n 7 400 kr
Storstad
Djur & natur
Kultur

Kontakta våra reseexperter: 020-52 22 22 • info@jambotours.se

Resans Höjdpunkter
 • Max 12 deltagare
 • Krugerparken
 • Drakensbergen
 • Kapstaden
 • Godahoppsudden
Genomsnittliga temperaturer
Kapstaden
  L°   V°   S   R
25 18 12   4
25 19 10   3
24 19   9   4
22 18   8   8
19 17   6   9
18 16   6 10
16 15   6 11
17 14   7 11
18 15   8   7
20 16   9   7
22 17 10   3
23 18 11   4
 • L = Temperatur luften
 • V = Temperatur vatten
 • S = Soltimmar per dag
 • R = Regndagar per månad
Visa mer temperaturdata
Durban
  L°   V°   S   R
27 24   6   9
28 24   7   8
27 24   6   9
26 23   7   7
24 22   7   4
23 21   7   3
22 21   7   3
22 20   7   4
23 21   6   7
24 21   5 10
25 22   6 11
26 23   6 10
Johannesburg
  L°   V°   S   R
25   -   8 12
23   -   8   9
23   -   8   9
20   -   8   4
18   -   9   3
15   -   9   1
16   -   9   1
18   - 10   1
21   - 10   2
22   -   9   7
23   -   8 10
24   -   8 11