TELEFON 020-52 22 22
TEL 020-52 22 22
 
Jambo ToursSverigeSmaka på Österlen
Share Dela/Tipsa
Jambo EuropaJambo Europa 

Smaka på Österlen

I slutet av augusti går vår resa till det natursköna och pittoreska Österlen. Under fyra härliga sensommardagar skall vi utforska kustremsan mellan Simrishamn, Kivik och Brösarps omtalade backar, som fångades så väl på prins Eugens målningar och där Källagårdens äppelodlingar blev Körsbärsdalen när Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta filmades. På Österlen möts himmel och hav i horisonten. Här bländas man av soldränkta rapsfält om våren, lila lavendelfält, fullkomliga hav av äppelblom och träd som dignar av mogen frukt vid Kiviks Musteris odlingar. På Österlen är naturen nära, liksom havet med gamla fiskelägen och långa vita sandstränder. Livet är lite enklare, tillåtande och kreativt, och man säger att det har flera likheter med Provence i södra Frankrike. Det har lockat många konstnärer, artister och driftiga entreprenörer att slå sig ned här.

Inne i bokskogen, på väl undangömda Drakamöllan, möter vi Ingalill Thorsell som kom till gården 1997. Vi vandrar i trädgården och under lunchen får vi höra hur det kommer sig att man på Drakamöllan tillagar utsökt mat och arrangerar operaföreställningar som lockar till sig besökare från när och fjärran. Strax intill ligger Österlens Glashytta där vi träffar Elna Jolom, en expressiv glaskonstnär med stark personlighet och lyskraft, som kallats det svenska konstglasets okrönta drottning. Elna är utbildad vid Riksglasskolan i Kosta och Orrefors och öppnade sin egen hytta i Brösarp 2010. Vi får lära oss om glasblåsarkonsten och se hur det går till under ett fascinerande besök.
Vi smakar på Österlen i färg och form under en guidad tur hos Anette Cato och Maria Nilsson i Den Engelska Trädgården, följt av Afternoon Tea på Svabesholms Café. Vi går på guidad tur och äter lunch i Kiviks berömda musteri, besöker Simrishamn med Österlens Museum och Apotekarns Trädgård, och får blanda en egen kryddblandning på Österlens Kryddor. Anrika Kronovalls Slott är landets enda vinslott och har arrenderats av familjen Åkesson för lagring av svenskt mousserande vin. Vi provar Kronovalls egen champagne Tirage, och lär oss om sabrering inne i vinkällaren, före avslutningsmiddagen som serveras i slottets vackra salonger.
 Trädgårdsskribenten Agneta Ullenius är vår ciceron på resan. Hon bor numera utanför Tomelilla och skall visa oss ”sitt Österlen”.  Vi bor på vackra Kiviks Hotell som ligger i en villa från 1908. Hotellet är ombyggt och renoverat 2008 och har en vacker italiensk trädgård, spa och en utmärkt restaurang där vi äter en femrätters middag på ankomstkvällen.

Resans Höjdpunkter
 • Drakamöllans Gårdshotell
 • Österlens Glashytta
 • Engelska Trädgården
 • Kronovalls Slott
 • Agneta Ullenius som ciceron
Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"

Dag 1, den 31 augusti. Till Skåne, Kiviks Musteri och Kiviks Hotell. Flygresan med SAS till Malmö/Sturup landar på förmiddagen, och vid ankomsten möter vår ciceron Agneta...

Dag 2, den 1 september. Stadsvandring i Kivik, Drakamöllans Gårdshotell och Österlens Glashytta. Vi träffas efter frukost för att gå på en guidad stadsvandring i Kivik,...

Dag 3, den 2 september. Simrishamn, Den Engelska Trädgården, Afternoon Tea, middag på Kronovalls vinslott. Efter frukosten åker vi söderut till Simrishamn, som är huvudort...

Dag 4, den 3 september. Utcheckning, Österlens Kryddor, hemresa. Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar plats i bussen. På vägen till flygplatsen stannar vi...

Dag 1, den 31 augusti. Till Skåne, Kiviks Musteri och Kiviks Hotell. Flygresan med SAS till Malmö/Sturup landar på förmiddagen, och vid ankomsten möter vår ciceron Agneta Ullenius i ankomsthallen. Bagaget lastas in i bussen och efter en dryg timme är vi framme vid en av Österlens verkliga pärlor, det gamla fiskeläget Kivik, som har en smakfull blandning av gammal och ny bebyggelse. Här tillbringade författaren till Bombi Bitt och jag, Fritiof Nilsson Piraten, många somrar och här håller man den urgamla Kiviks marknad där tiotusentals besökare under dagarna tre i juli månad fyndar i knallarnas välfyllda marknadsstånd. Österlens behagliga klimat har gjort Kivik till centrum för den svenska äppelodlingen och vi stannar vid Kiviks Musteri, där Henric Åkesson år 1888 planterade de äppelträd som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Han lade då grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri, som idag ingår i koncernen Kivik Holding och drivs av den fjärde generationen Åkesson. På 1960-talet utvecklades det lilla musteriet till ett modernt industriföretag, tillverkningen av den populära cidern kom igång, och 1985 utvecklade Kiviks Musteri det första svenska mousserande vinet, Amadeus. Den pärlande drycken blev en succé och tre veckor efter premiären gick det inte att uppbringa en enda flaska på Systembolaget! Numera ingår även Åkesson Vin och Kronovalls Vinslott i koncernen. Vi äter lunch i Restaurang Kärnhuset och går på guidad visning i Äpplets Hus fem olika rum.
Kiviks Hotell på Moriabacken 22, ligger i en villa som byggdes år 1908 på uppdrag av juristen Åke Hjorth. 1917 köpte kung Gustav VI Adolfs adjutant Einar Wikland villan, som hyrdes av målarprinsen Eugen under ett par somrar på 1930-talet, när han ville fånga det speciella och nästan sydländska ljuset på Österlen. Österlen var vid den tiden okänt i Sverige, men prinsens utställningar spred nu bilden av Österlen, och det var många som ville se målarprinsens motiv av hamnen i Kivik, dynerna i Sandhammaren och backarna i Brösarp i verkligheten. Kiviks Hotell ligger vackert på en höjd och har en milsvid utsikt över havet. Genom det nyligen invigda Orangeriet kommer man ut i den italienska renässansträdgården som har mer än 300 rosenbuskar och där man kan koppla av i små halvmåneformade trädgårdsrum inramade av murgröna. Restaurangen är känd för sin goda mat och på kvällen serveras en välkomstdrink följt av en femrätters middag. (L,M)

Dag 2, den 1 september. Stadsvandring i Kivik, Drakamöllans Gårdshotell och Österlens Glashytta. Vi träffas efter frukost för att gå på en guidad stadsvandring i Kivik, där det har funnits befolkning sedan äldre stenåldern. Havets rikedomar med bärnsten och ett rikt fiske längs kusten, gott om vilt att jaga i lövskogarna och lätt odlad mark var utmärkta förutsättningar för bosättning. Kivik med omgivningar är en naturskön och välmående idyll, något som lockat konstnärer och andra att slå sig ned här. Sommartid är den fasta befolkningen på 1500 invånare mångdubbelt fler och det är gott om små butiker, gallerier, affärer och restauranger.
Vi stannar till vid Brösarps natursköna backar och Ravlunda kyrka där författaren Fritiof Nilsson Piraten och vispoeten Olle Adolphson ligger begravda. Vi lämnar huvudvägen och tar in på en liten väg som slingrar sig fram genom bokskogen till skånelängan från 1600-talet som kallas Drakamöllans Gårdshotell. Året var 1997 när ekonomen och psykologen Ingalill Thorsell bestämde sig för att hon ville lämna sin karriär som internationell chefsrekryterare. Ett annat sätt att leva lockade och här i den nordligaste delen av Österlen fann hon en plats som vann hennes hjärta. Tillsammans med hängivna kollegor och vänner har hon byggt upp sitt företag där man har naturen, maten och kulturen i centrum. Vi vandrar runt på gården och samlas till en lunch där Ingalill berättar hur verksamheten är uppbyggd med hotell, konferenser, bokförlag och inte minst operaföreställningar. Drakamöllan har genom åren satsat på den marknadsföring som nöjda gäster ger, ringarna på vattnet, och det har fungerat utmärkt. Ingalill kallar sina kunder för ambassadörer och lokalt kommer nio av tio kunder tillbaka.
Inte långt därifrån, i slutet på grusvägen vid Brösarps Norra Backar ligger Österlens Glashytta, där en annan kreativ och stark personlighet håller till, glaskonstnären Elna Jolom. Hon kommer från Gärsnäs på Österlen och är efter utbildning på glasskolan i Kosta-Orrefors glaskonstnär, glasblåsare och formgivare med verksamhet och utställningar i Sverige och internationellt.  År 2010 öppnade hon Österlens Glashytta tillsammans med sin man och så här beskriver Elna verksamheten med egna ord:
- Österlens Glashytta är platsen där idéer får liv. Vi jobbar mest med unika verk och kombinerar glas med andra material för att göra idéer möjliga. Österlens Glashytta skapar glas för offentliga miljöer i form av utsmyckningar. Här skapas bruksglas i unik tappning och i begränsad upplaga. På Österlens glashytta finns platsen för det unika, det som tar lite längre tid och det som inte går att göra på löpande band. Händernas skapande och dess beröring och handpåläggning på verken ger en efterklang till betraktaren och vi hoppas att där i det mötet sker en upptäckt som öppnar upp möjlighetens dörr för dig. Vi jobbar med humor, allvar och kraft när verken skapas. Du som besökare få ta del av den resan under ditt besök.
  Vi får lära oss om glasblåsarkonsten och hur konstföremålen skapas under besöket och har även tid för shopping i butiken.
Vi återkommer till Kiviks Hotell på sena eftermiddagen och den här kvällen är fri för egna aktiviteter. (F,L)

Dag 3, den 2 september. Simrishamn, Den Engelska Trädgården, Afternoon Tea, middag på Kronovalls vinslott. Efter frukosten åker vi söderut till Simrishamn, som är huvudort på Österlen. Det är en charmig liten stad med sextusen invånare, som ligger vackert vid havet. Här har livet alltid kretsat kring de möjligheter som havet ger med fiske och sjöfart, i mitten av 1800-talet hade man Sveriges största flotta av segelfartyg här på Österlen. Det är framför allt byggnadsstilen som ger staden dess charm. Låga hus i pastellfärger, med vackert snidade dörrar ligger i långa rader längs kullerstensgatorna och bakom höga träplank skymtar stockrosor i prunkande trädgårdar. Vi promenerar på egen hand i stadens historiska centrum vid hamnen, tar Storgatan upp till torget, Österlens Museum och den skånska medelhavsträdgården vid Apotekarns Trädgård. Vi hinner med förmiddagsfika innan vi lämnar Simrishamn och kör till kungsgården Svabesholm, som ligger nära nationalparken Stenshuvud.
Den Engelska Trädgården på Svabesholm är en ny visningsträdgård som har anlagts av två passionerade trädgårdsentusiaster, Anette Cato och Maria Nilsson. Deras skapelse är blommande, romantisk och charmig. Den är indelad i många olika trädgårdsrum - rosenträdgård, woodland, äng, damm, växthus, allmogeträdgård, köksträdgård, färggranna perennrabatter och många olika rosor, alla doftande. Vi följer med på en guidad tur i trädgården och tittar in i plantskolan och butiken där man säljer ett urval av de växter som finns i trädgården.
Vägg i vägg med Den Engelska Trädgården ligger Svabesholms Café, stilfullt inrymt i ett gammalt vagnslider. Här har man dukat upp ett härligt afternoon tea med läckra snittar, hembakade kakor, sconesbuffé med marmelader, lemon curd och clotted cream.
 Mellan Tomelilla och Brösarp ligger slottet Kronovall, omgivet av vallgravar ute på en holme. Slottets huvudbyggnad uppfördes på 1760-talet och byggdes 1890 om till ett slott i fransk barockstil. Kronovalls Slott ägdes länge av ätten Sparre, som skänkte det till en stiftelse knuten till Riddarhuset. Kronovall arrenderades 1996 av familjen Åkesson som vinslott, och i källarutrymmen åtta meter under markytan lagras tiotusentals flaskor mousserande vin. Aftonen inleds med en välkomstskål och guidad rundtur där man berättar mer om slottets historia. Tillsammans med slottets sommelier besöker vi lagringskällaren för "champagnoisen" Kronovalls Vinslott Tirage, som vi passar på att smaka av. Under kvällen serveras vi en härlig trerätters middag i en av slottets vackra salonger, innan det är dags att återvända till Kiviks Hotell. (F, M)

Dag 4, den 3 september. Utcheckning, Österlens Kryddor, hemresa. Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar plats i bussen. På vägen till flygplatsen stannar vi till utanför samhället Köpingebro. Där ligger Österlenkryddor som sedan 2015 ägs av Anders och Cherztin Persåkre. Tillsammans med sina kollegor odlar de örter och kryddor på ett ekologiskt och giftfritt sätt, och arrangerar olika evenemang som lavendelfestival och kryddvandringar. Vi får lära oss om de olika kryddorna och göra vår ”egen” kryddblandning. Vi serveras gott fika under besöket. (F)

Allt detta ingår i priset:

* Flygresa med SAS inkl. skatter och avgifter, Stockholm/Arlanda-Malmö/Sturup T&R.
* Agneta Ullenius, trädgårdsskribent och Österlenbo som ciceron.
* Rundresa på Österlen, enligt dagsprogrammet i modern luftkonditionerad buss.
* Tre nätter i dubbelrum på Kiviks Hotell. Tillgång till hotellets spa.
* Tre frukostar, 2 luncher, 2 fikapauser, afternoon tea, femrätters middag på hotellet, slottsmiddag med vinprovning på Kronovalls Slott.
* Kiviks Musteri, guidad visning och lunch. Stadsvandring i Kivik.
* På Drakamöllan tar Ingalill Thorsell emot, serverar lunch och kåserar.
* I Österlens Glashytta presenterar Elna Jolom verksamheten och visar hur man blåser glas.
* Guidad visning av Den Engelska Trädgården på Svabesholms Kungsgård.
* Simrishamn på egen hand med fikastund på Apotekarns.
* Middag på Kronovalls Slott, med slottshistorik, vinhistorik och vinprovning av Kronovalls eget mousserande vin, Tirage.
* På Österlen Kryddor hör vi om verksamheten, blandar en egen kryddblandning och fikar.

Tillkommer: Enkelrum 1500 kr, Måltidsdryck vid middagar

Boka din resa
Denna resa saknar för tillfället prisindikation. Fyll gärna i bokningen ändå, så återkommer vi till dig med en offert.

Detta ingår i priset
 • Agneta Ullenius som ciceron.
 • Tre nätter på Kiviks Hotell. Femrätters middag på hotellet.
 • Kiviks Musteri, Drakamöllans Gårdshotell, Österlens Glashytta.
 • Den Engelska Trädgården med afternoon tea. Österlens Kryddor.
 • Kronovalls Slott, middag och vinprovning.
GastronomiKonsthantverkNatur
Resans Höjdpunkter
 • Drakamöllans Gårdshotell
 • Österlens Glashytta
 • Engelska Trädgården
 • Kronovalls Slott
 • Agneta Ullenius som ciceron