botswana_okavango_flodhästar_13_1900x831_shutterstock_374270992
Jambo ToursBotswanaSafari i Okavangodeltat

Safari i Okavangodeltat

Ett vildmarksparadis 

Safariresor i Botswana är svårslagna. Det bor endast strax över två miljoner människor i landet, som till ytan är större än Sverige och Danmark tillsammans. Det är också ett afrikanskt land med relativt välskött ekonomi och ett av de tryggaste att resa i. Här finns ingen massturism. Man har valt en annan väg. Landet erbjuder ett mycket rikt djur- och fågelliv i omväxlande natur av savann, öken och världens största inlandsdelta – Okavango.

Från safarihuvudstaden Maun, flyger vi ut med mindre flyg till Okavangodeltats hjärta. Safariturerna sker både med jeep, båt och mokorokanoter, traditionella träkanoter. Vi reser i en liten grupp ledd av kunnig svensktalande Jamboguide. Välkomna på en safari i ett av Afrikas vackraste och mest fantastiska vildmarker i växlande miljöer och noga utvalda lodger.
Typ av resa: Jambo Safari Safariresor på riktigt med svensktalande guideJambo Safari Safariresor på riktigt med svensktalande guide
Resans längd:
12 dagar
Antal deltagare:
10–12
Resans Höjdpunkter
 • Flygtransfern över Okavangodeltat
 • Båtturerna i deltat
 • Jeepsafari i Moremi
 • Vandringsturerna
 • Naturen och lodgerna
Resans Höjdpunkter
 • Flygtransfern över Okavangodeltat
 • Båtturerna i deltat
 • Jeepsafari i Moremi
 • Vandringsturerna
 • Naturen och lodgerna
 

Programöversikt

Dag 1. Avresa till Botswana. Avresa från Skandinavien med ett byte och vidare flygning till slutdestination Maun.

Dag 2. Ankomst till Botswana. Efter en lång men förhoppningsvis behaglig flygning ankommer vi till Botswanas tredje största stad Maun. Det är en utpost...

Den lilla staden ligger vid stranden av den vackra floden Thamalakane i norra Botswana i detta spektakulärt natursköna land i södra Afrika.

Här bor vi första natten i Botswana på trevligt hotell, vilar ut och förbereder oss inför det kommande äventyret.

Dag 3 – 4. Transferflyg till Okavango. Okavangodeltat är med stor sannolikhet världens rikaste vildmark. Det är ett enormt inlandsdelta och tillika Afrikas...

Vi lämnar vårt hotell under förmiddagen och avreser med mindre flygplan till Setari Camp i de nordvästra delarna av Okavango i ett område som heter Panhandle – 120...

Deltat skapas av sötvatten som rinner in norrifrån från Angola och svämmar över öknen och bildar större och mindre vattendrag i form av stillsamma bäckar, åar och...

Intressant är att denna enorma vattenmängd som rinner in i detta område liksom bara försvinner. Man trodde länge att öknen slukade vattnet, att det försvann ner i underjorden....

Alla tält på lodgen har privata däck med utsikt över Okavango. Safariaktiviteterna på Setari inkluderar bushvandringar och båtturer. Vi färdas också i traditionella...

Vad man än kallar Okavangodeltat – Edens lustgård eller Kalaharis Juvel, så är det en av jordens mäktigaste och vackraste platser.

Under flyresan får bästa tänkbara bild av detta unika landskap.

Dag 5 – 7. Safaritält i Moremi. Efter frukosten lämnar vi lodgen på samma sätt som vi kom hit – med safariflyg. Nu tar vi sikte på Moremireservatet,...

Vi bor vi på en så kallad mobil tältcamp. Campen är vårt hem för tre nätter med alla bekvämligheter som vi förväntar oss. Förmiddagar och eftermiddagar, ägnar...

Dag 8 –10. Khwai River View är vår nästa boplats, en tältcamp vid Khwaifloden, vars vatten lockar en mängd vilda djurarter, och lovar senasationella...

Tältlodgens läge är exceptionellt med utsikt över floden Khwai. Här trivs Afrikas stora däggdjur: elefant, buffel, lejon, leopard, gepard och afrikansk vildhund. Fågellivet...

Ingen safaritur den andra lik. Morgon och sen eftermiddag fortsätter du att utforska vildmarken i öppna jeepar eller till fots. Detta är det vilda Afrika, oberäkneligt...

Dag 11. Hemresa. Tidig morgon färdas vi tillbaka till Maun och flygplatsen för hemresan.

Dag 12. Ankomst Skandinavien.

Dag 1. Avresa till Botswana.

Avresa från Skandinavien med ett byte och vidare flygning till slutdestination Maun.

Dag 2. Ankomst till Botswana.

Efter en lång men förhoppningsvis behaglig flygning ankommer vi till Botswanas tredje största stad Maun. Det är en utpost med viss vildavästernkänsla. Äventyrare, naturfotografer, dokumentärfilmare och safariguider vilar ut här mellan uppdragen i vildmarken. Maun är utgångspunkten för de flesta expeditioner till Okavangodeltat och har därför utvecklats till en livlig liten mötesplats.

Den lilla staden ligger vid stranden av den vackra floden Thamalakane i norra Botswana i detta spektakulärt natursköna land i södra Afrika.

Här bor vi första natten i Botswana på trevligt hotell, vilar ut och förbereder oss inför det kommande äventyret.

Dag 3 – 4. Transferflyg till Okavango.

Okavangodeltat är med stor sannolikhet världens rikaste vildmark. Det är ett enormt inlandsdelta och tillika Afrikas största och vackraste oas. Här kan man verkligen säga att öknen blommar och det sjuder av liv.

Vi lämnar vårt hotell under förmiddagen och avreser med mindre flygplan till Setari Camp i de nordvästra delarna av Okavango i ett område som heter Panhandle – 120 000 ha oförstörd vildmark.

Deltat skapas av sötvatten som rinner in norrifrån från Angola och svämmar över öknen och bildar större och mindre vattendrag i form av stillsamma bäckar, åar och större öppna och grundare sjöar. Hela deltat är cirka 15 000 km² stort. Här kan man verkligen säga att öknen blommar. Vegetationen är mycket varierande från öppna gräsbevuxna ängar inramade av tätt buskage till lundar av höga mopane- och ebenholtsträd. Här sjuder det av liv i alla storlekar. Störst är elefanterna som är svåra att undvika och ljudligast är flodhästarna och grodorna som grymtar, kväker och kluckar. Här härskar några av de största elefanthjordarna i Afrika och trots den stundom täta vegetationen stöter man ideligen på djur.

Intressant är att denna enorma vattenmängd som rinner in i detta område liksom bara försvinner. Man trodde länge att öknen slukade vattnet, att det försvann ner i underjorden. Men vattnet går bokstavligen upp i rök, eller rättare sagt, dunstar bort. 95 % av vattnet ångar upp i atmosfären. Paradoxalt är vattennivån som högst under de torraste månaderna i juni och juli och lägst i januari och februari när det förekommer nederbörd.

Alla tält på lodgen har privata däck med utsikt över Okavango. Safariaktiviteterna på Setari inkluderar bushvandringar och båtturer. Vi färdas också i traditionella träkanoter, så kallade mokoro.

Vad man än kallar Okavangodeltat – Edens lustgård eller Kalaharis Juvel, så är det en av jordens mäktigaste och vackraste platser.

Under flyresan får bästa tänkbara bild av detta unika landskap.

Dag 5 – 7. Safaritält i Moremi.

Efter frukosten lämnar vi lodgen på samma sätt som vi kom hit – med safariflyg. Nu tar vi sikte på Moremireservatet, som räknas till ett av de vackraste reservaten i Afrika. Det omfattar mer än 4871 kvadratkilometer orörd vildmark. Den varierade terrängen inkluderar savann, slingrande vattenvägar och lundar av höga träd. Det mångsidiga ekosystemet gynnar ett otroligt brett spektrum av vilda djur, allt från stora hjordar av buffel, gnu och zebra till de sällsynta sitatunga- och lechweantiloperna. De stora rovdjuren lejon, gepard och flockar av vildhundar härskar ute på de öppna gräsmarkerna. Fågellivet är oerhört rikt och omfattar de flesta av de 550 fågelarter som finns upptagna på Botswanas nationella fågellista.

Vi bor vi på en så kallad mobil tältcamp. Campen är vårt hem för tre nätter med alla bekvämligheter som vi förväntar oss. Förmiddagar och eftermiddagar, ägnar vi oss åt att utforska omgivningarna i safarijeepar.

Dag 8 –10. Khwai River View

är vår nästa boplats, en tältcamp vid Khwaifloden, vars vatten lockar en mängd vilda djurarter, och lovar senasationella safariupplevelser i ett område som är känt för stora koncentrationer av vilda djur. Vi färdas i fyrhjulsdrivna safarifordon och väl framme har vi kommit lite längre österut i gränstrakterna till två av Afrikas mest berömda vildmarker, Savuti och Linyanti. Här har många naturfilmer spelats in.

Tältlodgens läge är exceptionellt med utsikt över floden Khwai. Här trivs Afrikas stora däggdjur: elefant, buffel, lejon, leopard, gepard och afrikansk vildhund. Fågellivet är enormt rikt.

Ingen safaritur den andra lik. Morgon och sen eftermiddag fortsätter du att utforska vildmarken i öppna jeepar eller till fots. Detta är det vilda Afrika, oberäkneligt och magiskt. Under dagen kan du svalka dig vid poolen.

Dag 11. Hemresa.

Tidig morgon färdas vi tillbaka till Maun och flygplatsen för hemresan.

Dag 12. Ankomst Skandinavien.

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fullständigt program

Dag 1. Avresa till Botswana. Avresa från Skandinavien med ett byte och vidare flygning till slutdestination Maun. [Mat på flyget]

Dag 2. Ankomst till Botswana. Efter en lång men förhoppningsvis behaglig flygning ankommer vi till Botswanas tredje största stad Maun. Det är en utpost med viss vildavästernkänsla. Äventyrare, naturfotografer, dokumentärfilmare och safariguider vilar ut här mellan uppdragen i vildmarken. Maun är utgångspunkten för de flesta expeditioner till Okavangodeltat och har därför utvecklats till en livlig liten mötesplats.

Den lilla staden ligger vid stranden av den vackra floden Thamalakane i norra Botswana i detta spektakulärt natursköna land i södra Afrika.

Här bor vi första natten i Botswana på trevligt hotell, vilar ut och förbereder oss inför det kommande äventyret. [Mat på flyget]

Dag 3 – 4. Transferflyg till Okavango. Okavangodeltat är med stor sannolikhet världens rikaste vildmark. Det är ett enormt inlandsdelta och tillika Afrikas största och vackraste oas. Här kan man verkligen säga att öknen blommar och det sjuder av liv.

Vi lämnar vårt hotell under förmiddagen och avreser med mindre flygplan till Setari Camp i de nordvästra delarna av Okavango i ett område som heter Panhandle – 120 000 ha oförstörd vildmark.

Deltat skapas av sötvatten som rinner in norrifrån från Angola och svämmar över öknen och bildar större och mindre vattendrag i form av stillsamma bäckar, åar och större öppna och grundare sjöar. Hela deltat är cirka 15 000 km² stort. Här kan man verkligen säga att öknen blommar. Vegetationen är mycket varierande från öppna gräsbevuxna ängar inramade av tätt buskage till lundar av höga mopane- och ebenholtsträd. Här sjuder det av liv i alla storlekar. Störst är elefanterna som är svåra att undvika och ljudligast är flodhästarna och grodorna som grymtar, kväker och kluckar. Här härskar några av de största elefanthjordarna i Afrika och trots den stundom täta vegetationen stöter man ideligen på djur.

Intressant är att denna enorma vattenmängd som rinner in i detta område liksom bara försvinner. Man trodde länge att öknen slukade vattnet, att det försvann ner i underjorden. Men vattnet går bokstavligen upp i rök, eller rättare sagt, dunstar bort. 95 % av vattnet ångar upp i atmosfären. Paradoxalt är vattennivån som högst under de torraste månaderna i juni och juli och lägst i januari och februari när det förekommer nederbörd.

Alla tält på lodgen har privata däck med utsikt över Okavango. Safariaktiviteterna på Setari inkluderar bushvandringar och båtturer. Vi färdas också i traditionella träkanoter, så kallade mokoro.

Vad man än kallar Okavangodeltat – Edens lustgård eller Kalaharis Juvel, så är det en av jordens mäktigaste och vackraste platser.

Under flyresan får bästa tänkbara bild av detta unika landskap. [F – L – M samt drycker är inkluderade.]

Dag 5 – 7. Safaritält i Moremi. Efter frukosten lämnar vi lodgen på samma sätt som vi kom hit – med safariflyg. Nu tar vi sikte på Moremireservatet, som räknas till ett av de vackraste reservaten i Afrika. Det omfattar mer än 4871 kvadratkilometer orörd vildmark. Den varierade terrängen inkluderar savann, slingrande vattenvägar och lundar av höga träd. Det mångsidiga ekosystemet gynnar ett otroligt brett spektrum av vilda djur, allt från stora hjordar av buffel, gnu och zebra till de sällsynta sitatunga- och lechweantiloperna. De stora rovdjuren lejon, gepard och flockar av vildhundar härskar ute på de öppna gräsmarkerna. Fågellivet är oerhört rikt och omfattar de flesta av de 550 fågelarter som finns upptagna på Botswanas nationella fågellista.

Vi bor vi på en så kallad mobil tältcamp. Campen är vårt hem för tre nätter med alla bekvämligheter som vi förväntar oss. Förmiddagar och eftermiddagar, ägnar vi oss åt att utforska omgivningarna i safarijeepar. [F – L – M samt drycker är inkluderade.]

Dag 8 –10. Khwai River View är vår nästa boplats, en tältcamp vid Khwaifloden, vars vatten lockar en mängd vilda djurarter, och lovar senasationella safariupplevelser i ett område som är känt för stora koncentrationer av vilda djur. Vi färdas i fyrhjulsdrivna safarifordon och väl framme har vi kommit lite längre österut i gränstrakterna till två av Afrikas mest berömda vildmarker, Savuti och Linyanti. Här har många naturfilmer spelats in.

Tältlodgens läge är exceptionellt med utsikt över floden Khwai. Här trivs Afrikas stora däggdjur: elefant, buffel, lejon, leopard, gepard och afrikansk vildhund. Fågellivet är enormt rikt.

Ingen safaritur den andra lik. Morgon och sen eftermiddag fortsätter du att utforska vildmarken i öppna jeepar eller till fots. Detta är det vilda Afrika, oberäkneligt och magiskt. Under dagen kan du svalka dig vid poolen. [F – L – M samt drycker är inkluderade.]

Dag 11. Hemresa. Tidig morgon färdas vi tillbaka till Maun och flygplatsen för hemresan. [F – mat på flyget]

Dag 12. Ankomst Skandinavien. [Mat på flyget]

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fakta

Resans längd: 12 dagar
Gruppstorlek: 10–12 resenärer
Avresor 2024: 28/8, 22/10, 2/11

Detta ingår i priset
• 9 lodgenätter ★★★★
• 9 frukostar, 7 luncher, 8 middagar
• Lokala drycker ingår under safaridagarna. Extra för specialmärken och champagne. Även tvätt av kläder ingår.
• Tvätt av kläder ingår på 2 lodger: Setari Camp och Khwai River View.
• Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
• 2 safariflygningar i Botswana
• Transporter i modern och luftkonditionerad buss och öppen safarijeep.
• Alla nationalparksavgifter och safarier beskrivna i programmet
• Svensktalande Jamboguide
• Flygbolagens bränslekostnader, avgifter och skatter, f.n 3.900 sek.

I priset ingår ej
• Dricks, ca 15 USD per person och dag.
• Drycker där annat ej anges.

Bagage
Observera att bagaget är begränsat till 20 kg per person inkl. handbagage på grund av safariflygningarna. Packa i en mjuk väska typ sportväska eller liknande.

Pass & visum
Passet måste vara giltigt i minst sex månader räknat fram till hemkomsten efter resan. Visum krävs ej till Botswana för svenska medborgare.

Klimat
Det är normalt torrt och varmt från maj t o m november. Kan bli kallt under natten. Dagstemperatur ca 22 grader. Detta anses vara den bästa perioden för safari. November t o m mars kan det regna (oftast under eftermiddagen), temperaturen växlar då mellan 10 och 38 grader. Denna tid är naturen grönare och det är även bästa perioden för fågelskådning.

Safarilodgerna
Setari Camp: varje tält, som är ljusa oh luftiga kombinerar på ett smart sätt diskret lyx med en autentisk och avslappnad atmosfär och är fullt utrustade nturligtvis. Tältodgen är uppbygd på en enorm träkonstruktion med spångar som förbinder tälten med huvudbyggnadens restaurang och poolveranda.

Endeavours mobila tältlodge: tälten är utrustade med privat toalett och dusch. Själva campen innehåller ett messtält med kök. Maten lagas på plats av egna kockar – god varierad näringsrik mat till alla måltider, som serveras på porslin och dryck (vin, öl, juice, vatten etc) i glas.

Campen byggs upp flera timmar i förväg mitt ute i vildmarken på utvald plats, innan gästerna kommer. Endeavours mobila tältcamp är en lyxig men fortfarande äventyrlig produkt i afrikansk stil. Tälten är stora 4,5 m x 3 m x 2 till 2,5 m, byggda med ett tjockt lager för isolering på marken och en skiljevägg mellan sovrum och badrum. Tälten kan vara dubbelrum, enkelrum eller familjetält. Alla tält har stora fönster med myggnät.

I badrummet finns en kemisk toalett och en återfyllningsbar duschhink med varmt vatten för dusch. I badrummet finns också ett litet linneskåp med hyllor, spegel och behållare för tvål, tandborstar, tandkräm, borste, kamm, samt handdukar och insektsmedel.

Vi tillhandahåller också högdensitets madrasser, kuddar, täcken, lakan och under vinterns kyligare veckor, extra filtar och varmvattenflaska.

Tälten är ytterligare utrustade med läslampa som drivs med uppladdningsbart batteri. Vatten för handhygien.

Fordonen är terrängfordon 4x4 som klarar svårare förhållanden och utrustade med energiomvandlare för laddning av kameror, batterier, och övrig elektronisk utrustning. (12V till 110V eller 220V). Fordonen är också utrustade med kylskåp för att hålla drycker svala.

Khwai River View: Tälten är utrustade med 2 enkelsängar samt eget badrum, spoltoalett och en-suite utomhusdusch.

Utrustning/klädsel
En jacka och varm tröja kan ibland behövas tidiga morgnar och kyliga kvällar. Bekväma och praktiska skor. Solhatt, solglasögon, kikare under safariturerna, kamera med mycket minneskapacitet. Ett regnplagg kan också komma väl till pass.

Fotografering
Under en safari får du se de vilda djuren i sin rätta miljö, det betyder att avståndet till dem kan variera. Teleobjektiv (300–400 mm) är en fördel för bra djurbilder. En bra kikare med förstoringsgrad 8–10 rekommenderas.

Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

Prisblad

Safari i Okavangodeltat 2024

Samtliga priser visas i SEK


Avresedatum Antal hotell-nätter Paket vuxen Paket Ordin. bädd barn X-tra bädd
Del i dblrum Enkel-rum
2/11 9 84890 89750

ORT / Logi
(med reservation för ändringar)
Klass Antal nätter
MAUN
Rileys Hotel
1
OKAVANGODELTAT
Setari Camp
2
MOREMI, OKAVANGO
Endeavour Mobile Safari
3
KHWAI RIVER, OKAVANGO
Khwai River View
3

I priset ingår flygbolagens flygbränsletillägg samt flygbolagens skatter och passageraravgifter. Flygbolagens avgifter och bränsletillägg kan justeras med kort varsel. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen.

Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"

Avresedatum

Avresor 2024
* Få platser kvar ** En plats kvar
Boka din resa
Pris från
84 890 SEK

inklusive flygskatter och bränsletillägg

Detta ingår i priset
 • 9 lodgenätter ★★★/★★★★
 • 9 frukostar, 7 luncher, 8 middagar
 • Lokala drycker ingår under safaridagarna. Extra för specialmärken och champagne.
 • Tvätt av kläder ingår på 2 lodger: Setari Camp och Khwai River view.
 • Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
 • 2 safariflygningar i Botswana
 • Transporter i safarijeep.
 • Alla nationalparksavgifter och safarier beskrivna i programmet
 • Svensktalande guide
 • Flygbolagens bränslekostnader, avgifter och skatter.
Djur och natur
Big Five
Safaritält

Kontakta våra reseexperter: 020-52 22 22 • info@jambotours.se

 
Resans Höjdpunkter
 • Flygtransfern över Okavangodeltat
 • Båtturerna i deltat
 • Jeepsafari i Moremi
 • Vandringsturerna
 • Naturen och lodgerna
Genomsnittliga temperaturer
Maun
  L°   V°   S   R
26   -   8   8
25   -   7   7
24   -   8   6
22   -   9   2
20   - 10   5
19   - 10   0
18   - 10   0
19   - 11   0
22   - 11   0
26   -   9   2
25   -   9   8
24   -   7   8
 • L = Temperatur luften
 • V = Temperatur vatten
 • S = Soltimmar per dag
 • R = Regndagar per månad