Uganda_Rwanda_Magiska_möten_regnskogen_banner
Jambo ToursUgandaMagiska möten i regnskogen

Magiska möten i regnskogen

Schimpanser, bergsgorillor, safari & magisk natur i Uganda och Rwanda. 

Tät regnskog, dalgångar med vulkansjöar, slingrande gropiga grusvägar, regnskogsbeklädda berg, bergsgorillor och schimpanser. Detta och mycket mer bjuds i Uganda - Afrikas pärla.  Här finns ungefär 40 olika folkgrupper och längs färden genom landet passeras byar, kyrkor och skolor. När resan går vidare in i Rwanda förändras infrastrukturen. Här är asfaltsvägarna väl underhållna, det finns knappt något skräp längs vägkanten och trafikpoliser syns regelbundet. Landskapet är även här slående vackert. I Rwanda finns endast tre folkgrupper och det är Afrikas mest tätbefolkade land. Längs vägarna promenerar folk på väg till skolan eller marknaden och byarna avlöser varandra. En intressant kombination av två väldigt olika grannländer!

Efter en övernattning utanför Kampala börjar safarin genom Uganda och Rwanda. Första stopp är Kibale nationalpark för att spåra schimpanserna som lever här. Det är en fantastisk och intressant upplevelse att få tillbringa en timme med våra närmsta släktingar. På vägen till Bwindis ogenomträngliga regnskog ligger Queen Elizabeth nationalpark och Ishasha. Här blir det safariturer där chansen är stor att se lejon, elefant, buffel, flodhäst, kobantilop och krokodil.

Framme i Bwindi väntar bergsgorillorna. Efter att ha fått information från nationalparkens rangers bär det av in i regnskogen för att uppsöka en gorillafamilj. Terrängen kan vara svårgenomtränglig och det är inte ovanligt att man får vada genom vattendrag och balansera på trädstockar. Belöningen kommer framme hos gorillafamiljen. Att få hälsa på dem under en timme är magiskt.

Efter en strapatsrik och intensiv resa är det skönt att avsluta resan i det mer välordnade grannlandet Rwanda. Här bjuds ett par avkopplande dagar på en trevlig resort vid Kivusjön samt en övernattning i huvudstaden Kigali innan hemresa. En egen safarijeep och chaufför står till förfogande under hela resan, vilket möjliggör spontana stopp utefter vägen om tid finns.

Typ av resa: Jambo Safari Safariresor på riktigt Jambo Safari Safariresor på riktigt
Resans längd:
14 dagar
Antal deltagare:
2–
Resans Höjdpunkter
 • Schimpanser i Kibale
 • Safari i Queen Elizabeth nationalpark
 • Bergsgorillor i Bwindi
 • Den vackra naturen
 • Kivusjön
Resans Höjdpunkter
 • Schimpanser i Kibale
 • Safari i Queen Elizabeth nationalpark
 • Bergsgorillor i Bwindi
 • Den vackra naturen
 • Kivusjön
 

Programöversikt

Dag 1. Avresa från Skandinavien till Uganda.

Dag 2. Ankomst till Uganda. Vid ankomst till Entebbe flygplats möter vår engelsktalande representant som ombesörjer transfern till hotellet. (ca 1 h)

Dag 3. Mot Kibale nationalpark. Tillsammans med guiden, som också är chaufför, påbörjas resan genom Ugandas vackra och varierade landskap. Första etappen...

Dag 4. Besök hos schimpanserna. En av höjdpunkterna under resan är att få tillbringa tid tillsammans med schimpanserna som lever här i Kibale. Samling...

Dag 5. Vulkansjöar, berg och savann. Genom ett slående vackert landskap går turen söderut till Queen Elizabeth nationalpark. Ekvatorn passeras och resan...

Dag 6. Safari i Queen Elizabeth nationalpark. Både för- och eftermiddag tillbringas på safari. Här finns bland annat lejon, kobantilop, flodhäst, buffel...

Dag 7. Ishashas trädklättrande lejon. Ungefär två timmars färd söderut ligger Ishasha, som är den södra delen av Queen Elizabeth nationalpark. Området...

Dag 8. Morgonsafari och färd mot Bwindi. Efter en tidig morgonsafari är nästa mål Bwindi, bergsgorillornas hemtrakter. Färden går på slingriga grusvägar...

Dag 9. Besök hos bergsgorillorna. På morgonen är det äntligen dags att samlas inför besöket hos gorillorna. Besökare delas in i grupper om högst åtta...

Dag 10. Till Rwanda. Nu är det dags att fortsätta söderut till grannlandet Rwanda. De två länderna är mycket olika varandra. Det märks bland annat...

Dag 11. Kivusjön. Utforska Gisenyi till fots, promenera bort till gränsövergången till Demokratiska republiken Kongo eller besök marknaden med dess utbud...

Dag 12. Huvudstaden Kigali. Genom Rwandas kuperade och gröna landskap går färden mot Kigali. Det är tydligt att detta är Afrikas mest tätbefolkade land....

Dag 13. Hemresa. Inget program fram till det är dags att resa till flygplatsen. Det är intressant att ta en promenad i staden som är relativt lätt att...

Dag 14. Hemkomst.

Dag 1. Avresa från Skandinavien

till Uganda.

Dag 2. Ankomst till Uganda.

Vid ankomst till Entebbe flygplats möter vår engelsktalande representant som ombesörjer transfern till hotellet. (ca 1 h)

Dag 3. Mot Kibale nationalpark.

Tillsammans med guiden, som också är chaufför, påbörjas resan genom Ugandas vackra och varierade landskap. Första etappen går västerut till Fort Portal för en bensträckare innan resan går vidare söderut till Kibale nationalpark. (ca 6 h)

Dag 4. Besök hos schimpanserna.

En av höjdpunkterna under resan är att få tillbringa tid tillsammans med schimpanserna som lever här i Kibale. Samling på morgonen med information av parkens guider om vad som kommer hända under förmiddagen. Sedan bär det av ut i regnskogen för att leta upp schimpanserna. Terrängen är relativt flack och turen följer både upptrampade stigar och terräng. Efter att ha lokaliserat schimpanserna får besökare tillbringa en timme hos dem. De förflyttar sig ofta, försvinner upp i träden och klättrar ner igen, individer ansluter till gruppen och andra avviker. Ett besök hos schimpanserna blir aldrig tråkigt eller händelselöst.
Tillbaka till lodgen till lunch. Under eftermiddagen finns tid för avkoppling eller andra aktiviteter som att besöka en av de närbelägna byarna med dess skola och kyrka. För de som vill ha mer tid med schimpanserna går det att boka ett heldagsbesök mot ett tillägg på för närvarande 800 kr (måste bokas samtidigt som resan).

Dag 5. Vulkansjöar, berg och savann.

Genom ett slående vackert landskap går turen söderut till Queen Elizabeth nationalpark. Ekvatorn passeras och resan  till lodgen bjuder även på de första safariupplevelserna. Sen eftermiddag bär det av för ytterligare en safaritur. (ca 4 h)

Dag 6. Safari i Queen Elizabeth nationalpark.

Både för- och eftermiddag tillbringas på safari. Här finns bland annat lejon, kobantilop, flodhäst, buffel och elefant. På förmiddagen blir det safari med jeep och på eftermiddagen safari med båt på Kazingakanalen.

Dag 7. Ishashas trädklättrande lejon.

Ungefär två timmars färd söderut ligger Ishasha, som är den södra delen av Queen Elizabeth nationalpark. Området är känt för sina trädklättrande lejon och med lite tur får besökare syn på dem. (ca 2 h)

Dag 8. Morgonsafari och färd mot Bwindi.

Efter en tidig morgonsafari är nästa mål Bwindi, bergsgorillornas hemtrakter. Färden går på slingriga grusvägar i bergen med utsikt över dalgångar och byar. Närmare Bwindi tar tät regnskog vid. Sen eftermiddag ankomst till lodgen. (ca 5 h)

Dag 9. Besök hos bergsgorillorna.

På morgonen är det äntligen dags att samlas inför besöket hos gorillorna. Besökare delas in i grupper om högst åtta personer och blir tilldelade en gorillafamilj att besöka. Hur långt man behöver gå genom den täta regnskogen för att nå gorillorna kan variera mycket. Det beror helt enkelt på var de befinner sig. Terrängen kan vara svårgenomtränglig. Vandringen till gorillorna följer oftast inte stigar utan går genom tät regnskog och över vattendrag. När gorillafamiljen har lokaliserats ges en timme tillsammans med dem. Till skillnad från schimpanser, förflyttar de sig inte lika mycket utan tillbringar tiden med att äta och socialisera.
När den magiska timmen är slut är det dags att vända tillbaka och äta den medhavda lunchmatsäcken. Resten av dagen fri för andra aktiviteter om tiden tillåter, eller för att bara ta igen sig och smälta intrycken på lodgens veranda.

Dag 10. Till Rwanda.

Nu är det dags att fortsätta söderut till grannlandet Rwanda. De två länderna är mycket olika varandra. Det märks bland annat på att infrastrukturen är mer utvecklad i Rwanda och att det är förvånansvärt lite skräp längs med vägen. Efter gränsövergången, som kan ta lite tid, fortsätter färden ytterligare ett par timmar till Gisenyi, en liten stad vid Kivusjön. Passa på att ta det lugnt, bada i poolen och promenera längs Kivusjöns strand. (ca 4 h plus tid för gränsövergång)

Dag 11. Kivusjön.

Utforska Gisenyi till fots, promenera bort till gränsövergången till Demokratiska republiken Kongo eller besök marknaden med dess utbud av vackra tyger.

Dag 12. Huvudstaden Kigali.

Genom Rwandas kuperade och gröna landskap går färden mot Kigali. Det är tydligt att detta är Afrikas mest tätbefolkade land. Byarna ligger tätt och människor är ständigt i rörelse på väg till skolan, jobbet eller marknaden. Framme i Kigali blir det en rundtur i med besök på en hantverksmarknad, folkmordsmuseet och hotellet Mille Collines som är känt från filmen ”Hotel Rwanda”. (ca 2 h)

Dag 13. Hemresa.

Inget program fram till det är dags att resa till flygplatsen. Det är intressant att ta en promenad i staden som är relativt lätt att orientera sig i eftersom den är byggd i kuperat landskap på flera kullar.

Dag 14. Hemkomst.

 

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fullständigt program

Dag 1. Avresa från Skandinavien till Uganda. [Måltider på flyget]

Dag 2. Ankomst till Uganda. Vid ankomst till Entebbe flygplats möter vår engelsktalande representant som ombesörjer transfern till hotellet. [Måltider på flyget] (ca 1 h)

Dag 3. Mot Kibale nationalpark. Tillsammans med guiden, som också är chaufför, påbörjas resan genom Ugandas vackra och varierade landskap. Första etappen går västerut till Fort Portal för en bensträckare innan resan går vidare söderut till Kibale nationalpark. [F-L-M] (ca 6 h)

Dag 4. Besök hos schimpanserna. En av höjdpunkterna under resan är att få tillbringa tid tillsammans med schimpanserna som lever här i Kibale. Samling på morgonen med information av parkens guider om vad som kommer hända under förmiddagen. Sedan bär det av ut i regnskogen för att leta upp schimpanserna. Terrängen är relativt flack och turen följer både upptrampade stigar och terräng. Efter att ha lokaliserat schimpanserna får besökare tillbringa en timme hos dem. De förflyttar sig ofta, försvinner upp i träden och klättrar ner igen, individer ansluter till gruppen och andra avviker. Ett besök hos schimpanserna blir aldrig tråkigt eller händelselöst.
Tillbaka till lodgen till lunch. Under eftermiddagen finns tid för avkoppling eller andra aktiviteter som att besöka en av de närbelägna byarna med dess skola och kyrka. För de som vill ha mer tid med schimpanserna går det att boka ett heldagsbesök mot ett tillägg på för närvarande 800 kr (måste bokas samtidigt som resan). [F-L-M]

Dag 5. Vulkansjöar, berg och savann. Genom ett slående vackert landskap går turen söderut till Queen Elizabeth nationalpark. Ekvatorn passeras och resan  till lodgen bjuder även på de första safariupplevelserna. Sen eftermiddag bär det av för ytterligare en safaritur. [F-L-M] (ca 4 h)

Dag 6. Safari i Queen Elizabeth nationalpark. Både för- och eftermiddag tillbringas på safari. Här finns bland annat lejon, kobantilop, flodhäst, buffel och elefant. På förmiddagen blir det safari med jeep och på eftermiddagen safari med båt på Kazingakanalen. [F-L-M]

Dag 7. Ishashas trädklättrande lejon. Ungefär två timmars färd söderut ligger Ishasha, som är den södra delen av Queen Elizabeth nationalpark. Området är känt för sina trädklättrande lejon och med lite tur får besökare syn på dem. [F-L-M] (ca 2 h)

Dag 8. Morgonsafari och färd mot Bwindi. Efter en tidig morgonsafari är nästa mål Bwindi, bergsgorillornas hemtrakter. Färden går på slingriga grusvägar i bergen med utsikt över dalgångar och byar. Närmare Bwindi tar tät regnskog vid. Sen eftermiddag ankomst till lodgen. [F-L-M] (ca 5 h)

Dag 9. Besök hos bergsgorillorna. På morgonen är det äntligen dags att samlas inför besöket hos gorillorna. Besökare delas in i grupper om högst åtta personer och blir tilldelade en gorillafamilj att besöka. Hur långt man behöver gå genom den täta regnskogen för att nå gorillorna kan variera mycket. Det beror helt enkelt på var de befinner sig. Terrängen kan vara svårgenomtränglig. Vandringen till gorillorna följer oftast inte stigar utan går genom tät regnskog och över vattendrag. När gorillafamiljen har lokaliserats ges en timme tillsammans med dem. Till skillnad från schimpanser, förflyttar de sig inte lika mycket utan tillbringar tiden med att äta och socialisera.
När den magiska timmen är slut är det dags att vända tillbaka och äta den medhavda lunchmatsäcken. Resten av dagen fri för andra aktiviteter om tiden tillåter, eller för att bara ta igen sig och smälta intrycken på lodgens veranda. [F-L-M]

Dag 10. Till Rwanda. Nu är det dags att fortsätta söderut till grannlandet Rwanda. De två länderna är mycket olika varandra. Det märks bland annat på att infrastrukturen är mer utvecklad i Rwanda och att det är förvånansvärt lite skräp längs med vägen. Efter gränsövergången, som kan ta lite tid, fortsätter färden ytterligare ett par timmar till Gisenyi, en liten stad vid Kivusjön. Passa på att ta det lugnt, bada i poolen och promenera längs Kivusjöns strand. [F-M] (ca 4 h plus tid för gränsövergång)

Dag 11. Kivusjön. Utforska Gisenyi till fots, promenera bort till gränsövergången till Demokratiska republiken Kongo eller besök marknaden med dess utbud av vackra tyger. [F-M]

Dag 12. Huvudstaden Kigali. Genom Rwandas kuperade och gröna landskap går färden mot Kigali. Det är tydligt att detta är Afrikas mest tätbefolkade land. Byarna ligger tätt och människor är ständigt i rörelse på väg till skolan, jobbet eller marknaden. Framme i Kigali blir det en rundtur i med besök på en hantverksmarknad, folkmordsmuseet och hotellet Mille Collines som är känt från filmen ”Hotel Rwanda”. [F] (ca 2 h)

Dag 13. Hemresa. Inget program fram till det är dags att resa till flygplatsen. Det är intressant att ta en promenad i staden som är relativt lätt att orientera sig i eftersom den är byggd i kuperat landskap på flera kullar. [F-mat på flyget]

Dag 14. Hemkomst. [Mat på flyget]

 [F=Frukost L=Lunch M=Middag]

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fakta

Typ av resa: Jambo Safari

Resans längd: 14 dagar

Avresor: Dagligen

Guidning: Ja, engelsktalande

Allt detta ingår i priset:
• 11 hotell/lodgenätter ★★/★★★
• 11 frukostar, 7 luncher, 9 middagar
• Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
• Egen safarijeep med lokal engelsktalande guide/chaufför
• 1 schimpanstillstånd f.n. 250 USD
• 1 gorillatillstånd f.n. 800 USD
• Flygbolagens bränsletillägg, avgifter och skatter f.n 5700 kr

I priset ingår ej:
• Dricks till guide/chaufför, ca 10 USD per person och dag.
• Dricks till guide i Kibale, ca 35.000 shilling per person.
• Dricks till guider och spårare i Bwindi, ca 100.000 shilling per person.
• Drycker
• Visum, för närvarande 50 USD ( Uganda) och 50 USD ( Rwanda)

Specifikt för denna resa: Packa i mjuka väskor då det blir lättare att stuva i safarijeepen. Barn från 15 år är välkomna att delta i vandringarna för att besöka schimpanser och gorillor. Under stora delar av resan i Uganda färdas ni på dåligt underhållna grusvägar. Räkna med att även kortare sträckor kan ta lång tid att färdas och att det kan vara rejält skumpigt vissa bitar. Ofta går det inte att ladda telefon och kamerabatterier på rummet. Ta därför gärna med flera adaptrar så ni kan ladda alla era batterier samtidigt i huvudbyggnaden under de timmar då detta är möjligt.

Viktig information: Besöken hos gorillorna och schimpanserna får inte genomföras om man är förkyld, är sjuk och/eller har feber. Tillstånden är inte återbetalningsbara. Se till att ha fullgod reseförsäkring. Det är ingen garanti att man får se schimpanser eller gorillor. Det är vilda djur som rör sig fritt över stora ytor. Dock är det ovanligt att man inte lyckas spåra djuren.

Särskilda boknings- och avbokningsvillkor: Jambo Tours ordinarie resevillkor gäller ej för denna resa. Utöver ordinarie handpenning betalas schimpans- och gorillatillstånd vid bokning av resan, för närvarande 8.000 kr. Detta är inte återbetalningsbart vid avbokning. Se till att ha fullgott avbeställningsskydd.

Pass & visum: Visum krävs till Rwanda och Uganda för medborgare i de nordiska länderna. Visum till Uganda kan sökas via länk: https://visas.immigration.go.ug/ och kostar f.n 50 USD. Själva visumet utfärdas vid flygplatsen men du får ett bekräftelsebrev om att du har ansökt. Visum till Rwanda kan sökas elektroniskt innan avresa eller erhållas på plats vid gränsen, kostnad f.n ca. 50 USD. Vi rekommenderar att visum söks i förväg elektroniskt för att undvika väntetider vid gränsen. För elektronisk visumansökan se https://rwandainsweden.gov.rw/services/service-details/typesofvisas. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan.

Utrustning/klädsel: En jacka och varm tröja kan behövas tidiga morgnar och kvällar. Solhatt, solglasögon, kamera med plats för många bilder, ficklampa. För vandringen för att se gorillor rekommenderas ett lätt regnställ, vattentäta och väl ingångna vandringskängor, handskar (för att skydda händerna i den ibland täta djungeln), långbyxor, långärmat och en ryggsäck.

Kombinationer/förlängningar:
Förläng resan med ett besök i Parc National des Volcans i Rwanda. Här finns möjlighet att besöka bergsgorillor, se guldmarkattor, vandra till Dian Fosseys grav samt vandra uppför någon av vulkanerna.

Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

Prisblad

Magiska möten i regnskogen 2017-25

Samtliga priser visas i SEK
Indikationspris från Stockholm och Göteborg.


Avresedatum Antal hotell-nätter Paket vuxen Paket Ordin. bädd barn X-tra bädd
Del i dblrum Enkel-rum
1/1-31/12 11 74590 84950
1/1-31/12 11 75090 85450

ORT / Logi
(med reservation för ändringar)
Klass Antal nätter
KAMPALA
Karibu guest house
1
KIBALE
Kibale Guest Cottages
2
QUEEN ELIZABETH NATIONALPARK
Kasenyi Safari Camp
safaritält 2
ISHASHA
Ishasha Jungle Lodge
1
BWINDI
Gorilla Safari lodge
2
GISENYI
Serena Lake Kivu
2
KIGALI
Garni du Centre
1

I priset ingår ingår flygbolagens flygbränsletillägg med samt flygbolagens skatter och passageraravgifter med totalt 4500 kr. Flygbolagens avgifter och bränsletillägg kan justeras med kort varsel. Exakt pris fastställs på biljetteringsdagen.

Passkopia Vänligen skicka in en passkopia snarast då uppgifterna behövs för att boka schimpans- och gorillatillstånd.

Särskilda bokningsvillkor Jambo Tours ordinarie resevillkor gäller ej för denna resa. Utöver ordinarie handpenning betalas schimpans- och gorillatillstånd vid bokning av resan, för närvarande 7.000 kr. Detta är inte återbetalningsbart vid avbokning. Se till att ha fullgott avbeställningsskydd.

Viktig information Besöken hos gorillorna och schimpanserna får inte genomföras om man är förkyld, är sjuk och/eller har feber. Tillstånden är inte återbetalningsbara. Se till att ha fullgod reseförsäkring. Det är ingen garanti att man får se schimpanser eller gorillor. Det är vilda djur som rör sig fritt över stora ytor. Dock är det ovanligt att man inte lyckas spåra djuren.

Pris i enkelrum gäller när minst två personer reser tillsammans.
Om fler än 2 resande sjunker priset. Återkom till oss för mer information.

Vaccinationsintyg för gula febern är obligatoriskt

Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"
Boka din resa
Indikationspris
74 590 SEK

inklusive flygskatter och bränsletillägg

Detta ingår i priset
 • 11 hotell/lodgenätter ★★/★★★
 • 11 frukostar, 7 luncher,9 middagar
 • Flyg från Skandinavien i ekonomiklass
 • Egen safarijeep med lokal engelsktalande guide/chaufför
 • 1 schimpanstillstånd f.n. 250 USD
 • 1 gorillatillstånd f.n. 800 USD
Natur
Djur
Kultur

Kontakta våra reseexperter: 020-52 22 22 • info@jambotours.se

 
Resans Höjdpunkter
 • Schimpanser i Kibale
 • Safari i Queen Elizabeth nationalpark
 • Bergsgorillor i Bwindi
 • Den vackra naturen
 • Kivusjön