TELEFON 020-52 22 22
TEL 020-52 22 22
 
Jambo ToursTurkiet
Share Dela/Tipsa
 

Turkiet

Dagens Turkiet är en ung nation med en mycket gammal historia. Staten bildades så sent som år 1923 då föregångaren, det osmanska riket, som uppstod i Anatolien under 1200-talet, föll samman efter det första världskriget. Turkiets förste president och premiärminister var den välkände Kemal Atatürk.  

Turkiet ligger till större delen på den Anatoliska halvön, som också kallas Mindre Asien, och omfattar dessutom en liten del av Europa på södra Balkan. Här möts väst och öst, åtskilda av Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna. Ankara är landets huvudstad, men det är främst Istanbul som lockar till besök i kraft av sitt strategiska läge mellan Europa och Asien, sin spännande historia och positionen som landets ekonomiska och kulturella centrum.

Många riken och kulturer har existerat inom dagens turkiska gränser och landet är mycket rikt på kulturskatter. Redan på 7000-talet f.kr. fanns en betydande stadsbildning i Catal Hüyük, nära det som nu heter Konya. De äldsta lämningarna i den berömda staden Troja härrör från 3000-talet f.kr., grekerna efterlämnade den joniska kulturen i bland annat Efesos och romarnas byggnader, tempel, teatrar och termer återfinns på många ställen i landet, bland annat i Pergamon.

På våra resor till Turkiet ”Istanbuls kultur och Historia” och rundresan ”Mindre Asiens stora historia” besöks många av de mest betydelsefulla minnesmärkena och visas hur landet utvecklats – förr och nu.

Välkommen till Turkiet!

Turkiet

Dagens Turkiet är en ung nation med en mycket gammal historia. Staten bildades så sent som år 1923 då föregångaren, det osmanska riket, som uppstod i Anatolien under ...