Jambo Tours ÖsterrikeÖsterrike

Österrike

Natursköna Österrike ligger mitt i Europa och omges av inte mindre än sju länder – Tyskland, Schweiz, Italien, Slovenien, Ungern, Slovakien och Tjeckien. Landets domineras av det spektakulära och vackra alplandskapet där välkända vintersportorter bjuder på en fantastisk skidåkning.  Österrike har genom åren kommit att vara synonymt med förfinad kultur, konst och gastronomi. De storslagna kulturarrangemangen i städer som Wien och Salzburg lockar besökare från hela världen.

Österrikes landområde har varit befolkat sedan urminnes tider och de stora saltfyndigheterna har varit grunden till landets betydelse och ekonomi. I modern tid har Österrike varit nära knutet till de tyska staterna. I slutet av 900-talet uppstod namnet Ostarrichi och det ingick som hertigdöme i det tysk-romerska riket till början av 1800-talet. Därefter har landet haft en dramatisk historia. Mordet på landets tronarvinge utlöste det första världskriget. Under det andra världskriget invaderades och  landet av Nazityskland och ockuperades sedermera av de segrande makterna.  År 1955 lämnade ockupationsmakterna landet och de styrande garanterade Österrikes eviga neutralitet.  Landet ingår sedan 1995 i EU.
Det moderna Österrike är en modern republik, sammansatt av nio förbundsländer. Landet är genom sitt strategiska läge en viktig länk för handeln mellan väst och öst. Österrike har ett stort inflytande i den klassiska musikens kulturliv. Här levde och verkade kompositörer som Mozart, Beethoven, Schubert och familjen Strauss.
 
Namn: Republiken Österrike.
Huvudstad: Wien, 3 miljoner invånare, förorterna inräknade
Landskod: AT
Landsnummer: +43
Yta: 83 858 km².
Folkmängd: 8,2 miljoner invånare.
Språk: Tyska. Regionala språk är ungerska, slovenska och kroatiska.
Statsskick: Republik.
Religion: Katolicismen är den dominerande religionen.
Tidsskillnad: CET, samma som i Sverige.
Klimat: Mycket varierat. Det finns flera typer av klimat i Österrike. I alpområdena råder alpint klimat med korta och milda somrar och kalla snörika vintrar. I alperna går också den så kallade föhnvinden. I de mer låglänta områdena är vädret mildare och fuktigare. Österrike är ett bergigt land. Hela den västra delen av landet täcks av Alpernas och bergsområdena fortsätter in genom nästan hela landet.  Landets högsta topp är Grossglockner på 3 798 meter över havet. Den ligger i de centrala delarna av Österrike. På grund av de många och höga bergen har Österrike också flera floder som hämtar sitt vatten från bergssidorna. Floderna Lech, Isar och Inn är alla tillflöden till den stora floden Donau.
Valuta: Euro
Pass/visum: Österrike ingår i Schengensamarbetet. Svenska medborgare måste kunna uppvisa ett giltigt pass eller annan likvärdig handling.
Kreditkort: Accepteras generellt på hotell och i affärer.
El: 230 volt.
Mobiltelefon: Fungerar bra.