Jambo ToursNyårsresa till Dresden - SvD accentNyårsresa till Dresden - SvD accent

Nyårsresa till Dresden - SvD accent

Välkommen på en storslagen nyårsresa till barockstaden Dresden, som ligger likt en vacker juvel vid floden Elbe. Dresdens historiska centrum är så vackert att man kan känna sig som i sagans värld. Kyrkan Frauenkirche, barockpalatset Zwinger, Residensschloss och Semperoper är några av de storartade kulturella attraktionerna som gör att staden kallas för Elbflorenz – Florens vid floden Elbe.

Nu är det fest med pompa och ståt och med Annika Bless som skicklig och populär guide botaniserar vi i de kulturfyllda kvarteren inom och utanför staden. Vi bor mycket bekvämt i superiorrum i ett palats som Sachsens kung August den starke på 1700-talet lät bygga åt sin käresta. Hotellet heter Taschenbergpalais Kempinski och här kan man koppla av i ett lyxigt spa, hålla formen i gymmet och njuta av något gott i hotellets barer. Nyårsfirandet inleds med en konsert i Wallpaviljongen i det sagolika barockpalatset Zwinger, där de mest omtyckta valserna och marscherna av Johan Strauss d.y. och Franz Lehár får oss i rätt feststämning. På Nyårsaftonen går vi på stor nyårsfest i balsalen Kurfürstensaal. Där bjuds champagne med tilltugg, en femrätters nyårsmeny med drycker och under kvällen dansar vi in det nya året till orkesterns medryckande toner.

I Meissen tillverkar man sedan tidigt 1700-tal världens kanske finast porslin, utanför Kina. Under en guidad tur bland konstnärerna får vi höra om den anrika fabrikens historia, och lunchen serveras självklart på äkta Meissenporslin. På 1700-talet ville August den starke att Dresden skulle efterlikna ”Solkungens” hov i Versailles. En eftermiddag visar Annika oss runt bland de berömda byggnaderna i Dresdens gamla stad, Altstadt.

På nyårsdagen skall vi gå på Semperoper, som är Tysklands mest kända operahus. Den pampiga byggnaden ligger bredvid vårt hotell, och efter en fördrink med sekt och kanapéer går vi på en guidad visning i det vackra operahuset. Sedan är det dags för dagens föreställning. Vi får njuta av vacker musik och skönsång i Johan Strauss komiska operett från 1874, mästerverket Läderlappen. Vi avslutar nyårsdagen med att äta en trerätters supé tillsammans på hotellet. GOTT NYTT ÅR!
Typ av resa: Jambo Ensemble Rundresor på svenskaJambo Ensemble Rundresor på svenska
Resans längd:
5 dagar
Antal deltagare:
16–30
Resans Höjdpunkter
 • Barockstaden Dresden
 • Taschenbergpalais Kempinski
 • Meissen Porzellan, utsökt porslin
 • Nyårskonsert, Nyårsfest i Kufürstensaal
 • Operetten Läderlappen på Semperoper
Kombinera med
 • Tyskland
Resans Höjdpunkter
 • Barockstaden Dresden
 • Taschenbergpalais Kempinski
 • Meissen Porzellan, utsökt porslin
 • Nyårskonsert, Nyårsfest i Kufürstensaal
 • Operetten Läderlappen på Semperoper
 

Programöversikt

Dag 1, 29 december. Resa till Dresden och incheckning på vårt fina hotell. Avresa på morgonen och vi ankommer Dresdens flygplats vid lunchtid. Annika Bless...

Dag 2, den 30 december. Den anrika porslinsfabriken Meissen Porzellan och Dresdens kulturkvarter ”Altsstadt”. En härlig frukostbuffét står uppdukad...

Tillbaka i Dresden gör vi en stadsrundtur där Annika visar ”Innere Altstadt”, ”gamla stan”, där de kulturfyllda byggnaderna ligger tätt. Dresden hade sin historiska...

Dag 3, den 31 december. Nyårskonsert i Zwinger, Stor nyårsfest i ”Kurfürstensaal”. Vi möts efter lunch för att promenera till Dresdens kanske mest...

Vid 19-tiden träffas vi i balsalen Kurfürstensaal där nyårsfesten skall hållas. I år är festens tema Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg och minglar...

Dag 4, den 1 januari. Fördrink. Guidad visning av Semperoper. Johan Strauss Läderlappen. Supé. Frukosten i Restaurant Kastenmeiers serveras litet längre...

Efter föreställningen avslutar vi kvällen med en gemensam teatersupé på hotellet.

Dag 5, den 2 januari. Hemresa. Efter en skön frukost i Restaurant Kastenmeiers checkar vi ut från hotellet. Busstransfer till flygplatsen.

Dag 1, 29 december. Resa till Dresden och incheckning på vårt fina hotell.

Avresa på morgonen och vi ankommer Dresdens flygplats vid lunchtid. Annika Bless heter vår guide på resan och hon möter i ankomsthallen. Vårt hotell på resan är det femstjärniga och anrika Hotel Taschenbergpalais Kempinski, som har en spännande historia. Hotellet ligger mitt i Dresdens historiska centrum, ”Innere Altstadt”, strax intill stadens berömda sevärdheter – Semperoper, Frauenkirche, Residenzschloss Dresden och barockpalatset Zwinger. Bussresan tar en halvtimme och efter incheckningen träffas vi igen för att lära känna varandra under en gemensam lunch. Hotellet har ett exklusivt och sofistikerat spa där man kan koppla av med sköna bad i en sober miljö. Spaet håller med handdukar, tofflor och duschmössor. Notera att mobiltelefoner inte är tillåtna i spaet. På innergården har hotellet en romantiskt upplyst skridskobana, där den som känner för det kan ta en härlig skridskotur och glida fram över isen till tonerna av skön musik. Skridskor finns att hyra och inträdet är gratis för hotellets gäster. Den här kvällen är fri att utforska Dresdens nattliv på egen hand. Det finns gott om trevliga caféer och bra restauranger, Annika kan ge bra tips. PS. Försök att hinna med ett besök på Pfunds Molkerei. Det är världens vackraste mjölkaffär som öppnade i slutet av 1800-talet och där disken är täckt med handmålade kakelplattor från Villeroy & Bosch.

Dag 2, den 30 december. Den anrika porslinsfabriken Meissen Porzellan och Dresdens kulturkvarter ”Altsstadt”.

En härlig frukostbuffét står uppdukad i Restaurant Kastenmeiers och efter frukosten står Annika beredd för att ta oss med på utflykt. Dresden ligger 20 mil söderut från Berlin och är huvudstad i delstaten Sachsen. Floden Elbe flyter genom staden och ett par mil längre upp vid floden ligger målet för dagens utflykt, den idylliska medeltida staden Meissen. Staden är mest känd för tillverkningen av det berömda Meissenporslinet. Porslins-fabriken grundades år 1710 av kung August den starke och var den första i Europa att tillverka det ”vita guldet”. Meissenporslinet är känt i hela världen för sin kvalitet och skönhet, som skapats av skickliga konstnärliga formgivare alltsedan barockens dagar. Vi går på en guidad visning i fabrikens besöksverkstäder och kan följa tillverkningen på nära håll. I muséet visas meissenporslinets utveckling under 300 år och i butiken finns ett stort sortiment av bordsporslin, figurer och vackra konstföremål. Vi äter en trerätters lunch i restaurangen och den serveras naturligtvis som sig bör – på äkta Meissenporslin.

Tillbaka i Dresden gör vi en stadsrundtur där Annika visar ”Innere Altstadt”, ”gamla stan”, där de kulturfyllda byggnaderna ligger tätt. Dresden hade sin historiska storhetstid i början av 1700-talet då den var huvudstad i en polsk-sachsisk union under ledning av Karl den XII:s kusin August den starke. Han ville efterlikna glansen vid det franska hovet under solkungens dagar och låg bland annat bakom bygget av barockpalatset Zwinger. Andra berömda byggnader i Altstadt är kyrkan Frauenkirche, operahuset Semperoper och sätet för de sachsiska furstarna, Residensschloss. Vid andra världskrigets slut bombades staden svårt av de allierades styrkor och stora delar förstördes helt. Invånarna var från början inställda på att bygga upp de förlorade storverken. Zwinger stod färdigt redan 1964 och sist var Frauenkirche som kunde återinvigas först år 2005. Vi skiljs åt vid vårt hotell. Kanske lockar ett besök i spaet, eller varför inte en skridskotur. En kväll på egen hand.

Dag 3, den 31 december. Nyårskonsert i Zwinger, Stor nyårsfest i ”Kurfürstensaal”.

Vi möts efter lunch för att promenera till Dresdens kanske mest omtalade byggnad, barockpalatset Zwinger. Vi serveras ett glas mousserande vin innan konserten börjar. Vi får höra Dresdner Residenz Orchester framföra vackra och medryckande marscher och valser av Johan Strauss d.y. och Franz Lehár. Ett utmärkt sätt att komma i rätt feststämning inför aftonens festligheter.

Vid 19-tiden träffas vi i balsalen Kurfürstensaal där nyårsfesten skall hållas. I år är festens tema Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg och minglar en stund. Under kvällen serveras en femrätters nyårsmeny med tillhörande viner. Sedan spelar orkestern upp till dans och det blir tävlingar och underhållning. Vid midnatt skålar vi in det nya året, beskådar de spektakulära fyrverkerierna som avfyras vid Semperoper, och tar för oss av midnattsbuffén så att vi orkar fortsätta dansa ännu ett tag. När man känner för att avrunda kvällen så är det bekvämt, man är ju redan hemma! Gott nytt år!

Dag 4, den 1 januari. Fördrink. Guidad visning av Semperoper. Johan Strauss Läderlappen. Supé.

Frukosten i Restaurant Kastenmeiers serveras litet längre idag så det går bra att sova ut. Ett dopp i spaets pool kan också hinnas med innan det är dags att gå på operan. Kl. 13.30 möts vi för att avnjuta mousserande vin med kanapéer på hotellet innan det är dags att gå över till Semperoper. Klassisk musik och opera har en lång historia i Dresden. Den berömda orkestern Staatskapelle Dresden bildades 1548 och stadens första operahus hade premiär 1667. Det nuvarande Semperoper invigdes 1878, förstördes i andra världskriget och stod återuppbyggt igen 1985. Semperoper är ett av de vackraste operahusen i världen. Vi får upptäcka de rika interiörerna och den vackra arkitekturen i italiensk renässansstil under en guidad visning följt av föreställningen av Johan Strauss komiska operett – Läderlappen!

Efter föreställningen avslutar vi kvällen med en gemensam teatersupé på hotellet.

Dag 5, den 2 januari. Hemresa.

Efter en skön frukost i Restaurant Kastenmeiers checkar vi ut från hotellet. Busstransfer till flygplatsen.

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fullständigt program

Dag 1, 29 december. Resa till Dresden och incheckning på vårt fina hotell. Avresa på morgonen och vi ankommer Dresdens flygplats vid lunchtid. Annika Bless heter vår guide på resan och hon möter i ankomsthallen. Vårt hotell på resan är det femstjärniga och anrika Hotel Taschenbergpalais Kempinski, som har en spännande historia. Hotellet ligger mitt i Dresdens historiska centrum, ”Innere Altstadt”, strax intill stadens berömda sevärdheter – Semperoper, Frauenkirche, Residenzschloss Dresden och barockpalatset Zwinger. Bussresan tar en halvtimme och efter incheckningen träffas vi igen för att lära känna varandra under en gemensam lunch. Hotellet har ett exklusivt och sofistikerat spa där man kan koppla av med sköna bad i en sober miljö. Spaet håller med handdukar, tofflor och duschmössor. Notera att mobiltelefoner inte är tillåtna i spaet. På innergården har hotellet en romantiskt upplyst skridskobana, där den som känner för det kan ta en härlig skridskotur och glida fram över isen till tonerna av skön musik. Skridskor finns att hyra och inträdet är gratis för hotellets gäster. Den här kvällen är fri att utforska Dresdens nattliv på egen hand. Det finns gott om trevliga caféer och bra restauranger, Annika kan ge bra tips. PS. Försök att hinna med ett besök på Pfunds Molkerei. Det är världens vackraste mjölkaffär som öppnade i slutet av 1800-talet och där disken är täckt med handmålade kakelplattor från Villeroy & Bosch. [VÄLKOMSTLUNCH]

Dag 2, den 30 december. Den anrika porslinsfabriken Meissen Porzellan och Dresdens kulturkvarter ”Altsstadt”. En härlig frukostbuffét står uppdukad i Restaurant Kastenmeiers och efter frukosten står Annika beredd för att ta oss med på utflykt. Dresden ligger 20 mil söderut från Berlin och är huvudstad i delstaten Sachsen. Floden Elbe flyter genom staden och ett par mil längre upp vid floden ligger målet för dagens utflykt, den idylliska medeltida staden Meissen. Staden är mest känd för tillverkningen av det berömda Meissenporslinet. Porslins-fabriken grundades år 1710 av kung August den starke och var den första i Europa att tillverka det ”vita guldet”. Meissenporslinet är känt i hela världen för sin kvalitet och skönhet, som skapats av skickliga konstnärliga formgivare alltsedan barockens dagar. Vi går på en guidad visning i fabrikens besöksverkstäder och kan följa tillverkningen på nära håll. I muséet visas meissenporslinets utveckling under 300 år och i butiken finns ett stort sortiment av bordsporslin, figurer och vackra konstföremål. Vi äter en trerätters lunch i restaurangen och den serveras naturligtvis som sig bör – på äkta Meissenporslin.

Tillbaka i Dresden gör vi en stadsrundtur där Annika visar ”Innere Altstadt”, ”gamla stan”, där de kulturfyllda byggnaderna ligger tätt. Dresden hade sin historiska storhetstid i början av 1700-talet då den var huvudstad i en polsk-sachsisk union under ledning av Karl den XII:s kusin August den starke. Han ville efterlikna glansen vid det franska hovet under solkungens dagar och låg bland annat bakom bygget av barockpalatset Zwinger. Andra berömda byggnader i Altstadt är kyrkan Frauenkirche, operahuset Semperoper och sätet för de sachsiska furstarna, Residensschloss. Vid andra världskrigets slut bombades staden svårt av de allierades styrkor och stora delar förstördes helt. Invånarna var från början inställda på att bygga upp de förlorade storverken. Zwinger stod färdigt redan 1964 och sist var Frauenkirche som kunde återinvigas först år 2005. Vi skiljs åt vid vårt hotell. Kanske lockar ett besök i spaet, eller varför inte en skridskotur. En kväll på egen hand. [F-L]

Dag 3, den 31 december. Nyårskonsert i Zwinger, Stor nyårsfest i ”Kurfürstensaal”. Vi möts efter lunch för att promenera till Dresdens kanske mest omtalade byggnad, barockpalatset Zwinger. Vi serveras ett glas mousserande vin innan konserten börjar. Vi får höra Dresdner Residenz Orchester framföra vackra och medryckande marscher och valser av Johan Strauss d.y. och Franz Lehár. Ett utmärkt sätt att komma i rätt feststämning inför aftonens festligheter.

Vid 19-tiden träffas vi i balsalen Kurfürstensaal där nyårsfesten skall hållas. I år är festens tema Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg och minglar en stund. Under kvällen serveras en femrätters nyårsmeny med tillhörande viner. Sedan spelar orkestern upp till dans och det blir tävlingar och underhållning. Vid midnatt skålar vi in det nya året, beskådar de spektakulära fyrverkerierna som avfyras vid Semperoper, och tar för oss av midnattsbuffén så att vi orkar fortsätta dansa ännu ett tag. När man känner för att avrunda kvällen så är det bekvämt, man är ju redan hemma! Gott nytt år! [F-M]

Dag 4, den 1 januari. Fördrink. Guidad visning av Semperoper. Johan Strauss Läderlappen. Supé. Frukosten i Restaurant Kastenmeiers serveras litet längre idag så det går bra att sova ut. Ett dopp i spaets pool kan också hinnas med innan det är dags att gå på operan. Kl. 13.30 möts vi för att avnjuta mousserande vin med kanapéer på hotellet innan det är dags att gå över till Semperoper. Klassisk musik och opera har en lång historia i Dresden. Den berömda orkestern Staatskapelle Dresden bildades 1548 och stadens första operahus hade premiär 1667. Det nuvarande Semperoper invigdes 1878, förstördes i andra världskriget och stod återuppbyggt igen 1985. Semperoper är ett av de vackraste operahusen i världen. Vi får upptäcka de rika interiörerna och den vackra arkitekturen i italiensk renässansstil under en guidad visning följt av föreställningen av Johan Strauss komiska operett – Läderlappen!

Efter föreställningen avslutar vi kvällen med en gemensam teatersupé på hotellet. [F-M]

Dag 5, den 2 januari. Hemresa. Efter en skön frukost i Restaurant Kastenmeiers checkar vi ut från hotellet. Busstransfer till flygplatsen. [F]

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fakta

Resans längd: 5 dagar, inklusive resdagarna
Antal deltagare (min/max): 16/30
Avresa: 29 december 2020
Hemresa: 2 januari 2021
Resans pris: 26.950 kr, per person i delat dubbelrum

Allt detta ingår i priset
* Flygresa med Lufthansa till Dresden från Stockholm/Arlanda, tur & retur. Skatter och avgifter. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.
* Transfers flygplats-hotell-flygplats.
* Fyra nätter i superior dubbelrum på Hotel Taschenbergpalais Kempinski*****.
* Auktoriserad svensktalande guide, Annika Bless, som visar Dresdens sevärdheter.
* Utflykter enligt dagsprogrammet i modern luftkonditionerad buss.
* Besök på Meissen Porzellan med lunch.
* Besök på Schloss Wackerbarth med vinprovning.
* Stadsvandring i Dresden med Annika Bless.
* Nyårskonsert i palatset Zwinger.
* Nyårsfest på Hotel Taschnbergpalais Kempinski. Femrätters meny med drycker.
* Mousserande vin med tilltugg och guidad visning av Semperoper.
* Föreställningen av Johan Strauss komiska operett Läderlappen.
* Fyra frukostar på hotellet, två luncher och två middagar.

Tillkommer
* Dubbelrum för eget bruk 6.800 kr
* Vissa måltidsdrycker
* Dricks

Pass & visum: Tyskland ingår i Schengensamarbetet. Svenska medborgare måste kunna uppvisa giltig legitimation vid in- och utresa. För andra medborgare gäller andra regler, kontakta Tysklands ambassad för information.

Klimat: Dresden ligger i en dal vid floden Elbe. Man har ett tempererat och ganska milt klimat. I december–januari är det ett par plusgrader på dagen, nattemperaturen kan gå ned mot noll grader. Det regnar en del och läget vid floden gör att det blåser.

Klädsel: Medtag kläder med tanke på årstiden, lämpade för utomhusbruk och promenader. Elegant klädsel, s.k. Black Tie på nyårsfesten på Hotel Taschenbergpalais Kempinski och på nyårsdagens besök på Semperoper. Tag med bekväma och oömma skor för stadspromenaderna.

Avreseort: I priset ingår avresa från Stockholm/Arlanda. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.

Kombinationer

Tyskland

Tyskland är Europas åttonde största land. Det sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tysklands moderna historia präglas av andra världskriget som medförde att landet efter krigsslutet 1945 delades upp i Västtyskland (BRD) och Östtyskland. Den 3 oktober 1990 återförenades landet genom att DDR delades upp i delstater som uppgick i Västtyskland, tillsammans under namnet Tyskland. Tyskland är med sina 83 miljoner invånare det näst folkrikaste landet i Europa efter Ryssland.

Prisblad

Nyårsresa till Dresden - SvD accent 2019-20

Samtliga priser visas i SEK
Pris per person från Stockholm. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.


Avresedatum Antal hotell-nätter Paket vuxen Paket Ordin. bädd barn X-tra bädd
Del i dblrum Enkel-rum
29/12 4 26950 33750

ORT / Logi
(med reservation för ändringar)
Klass Antal nätter
DRESDEN
Hotel Taschenbergpalais Kempinski
4

I priset ingår flygplatsskatter, passageraravgifter och bränsletillägg med 2000 kr/person. Reservation för ändringar som kan medföra ett pristillägg.
Anmälningsavgift är 6500 kr per person.

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Vi firar in det nya året med en storslagen nyårsresa till barockstaden Dresden. Bekvämt boende på femstjärniga Taschenbergpalais Kempinski med stor nyårsfest i balsalen Kurfürstensaal. Nyårsfestligheterna inleds med en konsert i palatset Zwinger. På nyårsdagen ser vi Johan Strauss operett Läderlappen på Semperoper.
Biljetter till evenemangen ingår med ett värde av 6500 kr per person. Det beloppet återbetalas ej vid en eventuell avbeställning. Se därför över ert reseskydd.

Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"

Avresedatum

Avresor 2020
* Få platser kvar ** En plats kvar
Boka din resa
Pris från
26 950 SEK

inklusive flygskatter och bränsletillägg

Detta ingår i priset
 • Fyra nätter på Hotel Taschenbergpalais Kempinski*****
 • Besök på Meissen Porzellan med lunch
 • Besök på vinslottet Wackerbarth
 • Nyårsfest på Taschenbergpalais Kempinski. Galameny med drycker.
 • Johan Strauss operett Läderlappen på Semperoper

Kontakta våra reseexperter: 020-52 22 22 • info@jambotours.se

Kombinera med
Resans Höjdpunkter
 • Barockstaden Dresden
 • Taschenbergpalais Kempinski
 • Meissen Porzellan, utsökt porslin
 • Nyårskonsert, Nyårsfest i Kufürstensaal
 • Operetten Läderlappen på Semperoper