Jambo ToursTysklandNyårsresa till Dresden - SvD accent

Nyårsresa till Dresden - SvD accent

Välkommen på en storslagen nyårsresa till barockstaden Dresden. Staden ligger likt en vacker juvel på bägge sidor om floden Elbe. och Dresdens historiska centrum är så vackert att man kan känna sig som i sagans värld. Frauenkirche, barockpalatset Zwinger, Residensschloss och Semperoper är några av de storartade kulturella attraktioner som gör att staden kallas för Elbflorenz - Florens vid floden Elbe.

Nu är det fest med pompa och ståt och med Annika Bless som skicklig och populär guide botaniserar vi i de kulturfyllda kvarteren inom- och utanför staden. Vi bor bekvämt i superiorrum på femstjärniga Hotel Taschnbergpalais Kempinski, inrymt i ett palats som Sachsens kung August den starke på 1700-talet lät bygga åt sin käresta. Här kopplar man av i ett lyxigt spa och njuter av något gott i hotellets barer och restauranger. På Nyårsafton går vi på stor nyårsfest i balsalen Kurfürstensaal där aftonens tema är Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg, en femrätters nyårsmeny med drycker och under kvällen dansar man in det nya året till orkesterns ljuva toner.

I Meissen tillverkar man sedan tidigt 1700-tal världens kanske finast porslin, utanför Kina. Under en guidad tur bland konstnärerna får vi höra om den anrika fabrikens historia, och lunchen serveras självklart på äkta Meissenporslin. På ägorna vid barockslottet Wackerbarth producerar man viner av hög klass. Under vårt besök får vi höra om slottets historia och prova det mousserande vinet ”sekt” och vita rieslingviner.

På nyårsdagen går vi på Semperoper, som är Tysklands mest kända operahus. Den pampiga byggnaden ligger intill vårt hotell, och efter en fördrink med sekt och kanapéer går vi på en guidad visning i det vackra operahuset. Sedan är det dags för dagens föreställning. Vi får njuta av vacker musik och skönsång i Johan Strauss komiska operett från 1874, mästerverket Läderlappen. Vi avslutar nyårsdagen med att äta en trerätters supé tillsammans på hotellet. GOTT NYTT ÅR!


Typ av resa: Jambo Ensemble Rundresor på svenskaJambo Ensemble Rundresor på svenska
Resans längd:
5 dagar
Antal deltagare:
16–30
Resans Höjdpunkter
 • Barockstaden Dresden
 • Taschenbergpalais Kempinski*****
 • Meissen och vinslottet Wackerbarth
 • Stor nyårsfest i balsalen Kufürstensaal
 • Operetten Läderlappen på Semperoper
Kombinera med
 • Tyskland
Resans Höjdpunkter
 • Barockstaden Dresden
 • Taschenbergpalais Kempinski*****
 • Meissen och vinslottet Wackerbarth
 • Stor nyårsfest i balsalen Kufürstensaal
 • Operetten Läderlappen på Semperoper
 

Programöversikt

Dag 1, 29 december. Resa till Dresden. Hotel Taschenbergpalais Kempinski*****, välkomstlunch. Efter ett kort uppehåll för byte av plan i München, landar...

Dag 2, den 30 december. Den anrika porslinsfabriken Meissen Porzellan. Mousserande sekt och riesling på vinslottet Schloss Wackerbarth. En härlig frukostbuffét...

Vi lämnar Meissen bakom oss och kör mot vinodlingarna på kullarna vid staden Radebeul. Vi stannar vid barockslottet Schloss Wackerbarth där en skylt har texten "Europas...

...

Dag 3, den 31 december. Stadsvandring i Dresdens kulturfyllda kvarter, ”Altstadt”. Stor nyårsfest i ”Kurfürstensaal”. Efter en stärkande frukost...

Vid 19-tiden träffas vi i balsalen Kurfürstensaal där nyårsfesten skall hållas. I år är festens tema Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg och minglar...

Dag 4, den 1 januari. Fördrink. Guidad visning av Semperoper. Johan Strauss Läderlappen. Supé. Frukosten i Restaurant Kastenmeiers serveras litet längre...

Efter föreställningen avslutar vi kvällen med en gemensam teatersupé på hotellet.

Dag 5, den 2 januari. Hemresa. Efter en skön frukost i Restaurant Kastenmeiers checkar vi ut från hotellet. Busstransfer till flygplatsen.

Dag 1, 29 december. Resa till Dresden. Hotel Taschenbergpalais Kempinski*****, välkomstlunch.

Efter ett kort uppehåll för byte av plan i München, landar vi på Dresdens flygplats vid lunchtid. Annika Bless heter vår guide på resan och hon möter i ankomsthallen. Vårt hotell på resan är det femstjärniga och anrika Hotel Taschenbergpalais Kempinski, som har en spännande historia. Hotellet ligger mitt i Dresdens historiska centrum, "Innere Altstadt", strax intill stadens berömda sevärdheter - Semperoper, Frauenkirche, Residenzschloss Dresden och barockpalatset Zwinger. Bussresan tar en halvtimme och efter incheckningen träffas vi igen för att lära känna varandra under en gemensam lunch. Hotellet har ett exklusivt och sofistikerat spa där man kan koppla av med sköna bad i en sober miljö. Spaet håller med handdukar, tofflor och duschmössor. Notera att mobiltelefoner inte är tillåtna i spaet. På innergården har hotellet en romantiskt upplyst skridskobana, där den som känner för det kan ta en härlig skridskotur och glida fram över isen till tonerna av skön musik. Skridskor finns att hyra och inträdet är gratis för hotellets gäster. Den här kvällen är fri att utforska Dresdens nattliv på egen hand. Det finns gott om trevliga caféer och bra restauranger, Annika kan ge bra tips. PS. Försök att hinna med ett besök på Pfunds Molkerei. Det är världens vackraste mjölkaffär som öppnade i slutet av 1800-talet och där disken är täckt med handmålade kakelplattor från Villeroy & Bosch.

Dag 2, den 30 december. Den anrika porslinsfabriken Meissen Porzellan. Mousserande sekt och riesling på vinslottet Schloss Wackerbarth.

En härlig frukostbuffét står uppdukad i Restaurant Kastenmeiers och efter frukosten står Annika beredd för att ta oss med på utflykt. Dresden ligger 20 mil söderut från Berlin och är huvudstad i delstaten Sachsen. Floden Elbe flyter genom staden och ett par mil längre upp vid floden ligger vårt första mål på dagens utflykt, den idylliska medeltida staden Meissen. Staden är mest känd för tillverkningen av det berömda Meissenporslinet. Porslinsfabriken grundades år 1710 av kung August den starke och var den första i Europa att tillverka det "vita guldet". Meissenporslinet är känt i hela världen för sin kvalitet och skönhet, som skapats av skickliga konsnärliga formgivare alltsedan barockens dagar. Vi går på en guidad visning i fabrikens besöksverkstäder och kan följa tillverkningen på nära håll. I muséet visas meissenporslinets utveckling under 300 år och i butiken finns ett stort sortiment av bordsporslin, figurer och vackra konstföremål. Vi serveras en trerätters lunch i restaurangen och den serveras naturligtvis som sig bör - på äkta Meissenporslin.

Vi lämnar Meissen bakom oss och kör mot vinodlingarna på kullarna vid staden Radebeul. Vi stannar vid barockslottet Schloss Wackerbarth där en skylt har texten "Europas erstes Erlebnisweingut”. Herrgården och de vackra trädgårdarna anlades redan på 1730-talet av greve Wackerbarth, och var på den tiden en plats där noblessen vid det sachsiska hovet umgicks och hade storslagna fester. Numera är det delstaten Sachsen som äger egendomen där man tillverkar det mousserande vinet sekt och vita rieslingviner med utmärkt kvalitet. Vi går på en guidad historisk tur som visar slottets historia, arkitekturen och vintillverkningen från August den starkes tid under barocken till nutid. Besöket avslutas med en provning av slottets olika viner som också går att köpa med sig.

Efter en innehållsrik dag återvänder vi till Dresden och vårt hotell. Kanske lockar ett besök i spaet, eller varför inte en skridskotur. En kväll på egen hand.

Dag 3, den 31 december. Stadsvandring i Dresdens kulturfyllda kvarter, ”Altstadt”. Stor nyårsfest i ”Kurfürstensaal”.

Efter en stärkande frukost i Restaurant Kastenmeiers väntar Annika i receptionen för att ta med oss på en stadspromenad. Vi bor ju i "Innere Altstadt", gamla stan där de kulturfyllda byggnaderna ligger tätt. Dresden hade sin historiska storhetstid i början av 1700-talet då den var huvudstad i en polsk-sachsisk union under ledning av Karl den XII:s kusin August den Starke. Han ville efterlikna glansen vid det franska hovet under solkungens dagar och låg bl.a. bakom bygget av barockpalatset Zwinger. Andra berömda byggnader i Altstadt är kyrkan Frauenkirche, operahuset Semperoper och sätet för de sachsiska furstarna, Residensschloss. Vid andra världskrigets slut bombades staden svårt av de allierades styrkor och stora delar förstördes helt. Invånarna var från början inställda på att bygga upp de förlorade storverken. Zwinger stod färdigt redan 1964 och sist var Frauenkirche som kunde återinvigas först år 2005. Vi skiljs åt före lunch för att i lugn och ro förbereda oss inför kvällens festligheter.

Vid 19-tiden träffas vi i balsalen Kurfürstensaal där nyårsfesten skall hållas. I år är festens tema Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg och minglar en stund. Under kvällen serveras en femrätters nyårsmeny med tillhörande viner. Sedan spelar orkestern upp till dans och det blir tävlingar och underhållning. Vid midnatt skålar man in det nya året, beskådar de spektakulära fyrverkerierna som avfyras vid Semperoper, och tar för sig av midnattsbuffén så att man orkar fortsätta dansa ännu ett tag. När man känner för att avrunda kvällen så är det bekvämt, man är ju redan hemma! Gott nytt år!

Dag 4, den 1 januari. Fördrink. Guidad visning av Semperoper. Johan Strauss Läderlappen. Supé.

Frukosten i Restaurant Kastenmeiers serveras litet längre idag så det går bra att sova ut. Ett dopp i spaets pool kan också hinnas med innan det är dags att gå på operan. Kl. 13.30 möts vi för att avnjuta mousserande vin med kanapéer på hotellet innan det är dags att gå över till Semperoper. Klassisk musik och opera har en lång historia i Dresden. Den berömda orkestern Staatskapelle Dresden bildades 1548 och stadens första operahus hade premiär 1667. Det nuvarande Semperoper invigdes 1878, förstördes i andra världskriget och stod återuppbyggt igen 1985. Semperoper är ett av de vackraste operahusen i världen. Vi får upptäcka de rika interiörerna och den vackra arkitekturen i italiensk renässansstil under en guidad visning följt av föreställningen av Johan Strauss komiska operett - Läderlappen!

Efter föreställningen avslutar vi kvällen med en gemensam teatersupé på hotellet.

Dag 5, den 2 januari.

Hemresa. Efter en skön frukost i Restaurant Kastenmeiers checkar vi ut från hotellet. Busstransfer till flygplatsen.

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fullständigt program

Dag 1, 29 december. Resa till Dresden. Hotel Taschenbergpalais Kempinski*****, välkomstlunch. Efter ett kort uppehåll för byte av plan i München, landar vi på Dresdens flygplats vid lunchtid. Annika Bless heter vår guide på resan och hon möter i ankomsthallen. Vårt hotell på resan är det femstjärniga och anrika Hotel Taschenbergpalais Kempinski, som har en spännande historia. Hotellet ligger mitt i Dresdens historiska centrum, "Innere Altstadt", strax intill stadens berömda sevärdheter - Semperoper, Frauenkirche, Residenzschloss Dresden och barockpalatset Zwinger. Bussresan tar en halvtimme och efter incheckningen träffas vi igen för att lära känna varandra under en gemensam lunch. Hotellet har ett exklusivt och sofistikerat spa där man kan koppla av med sköna bad i en sober miljö. Spaet håller med handdukar, tofflor och duschmössor. Notera att mobiltelefoner inte är tillåtna i spaet. På innergården har hotellet en romantiskt upplyst skridskobana, där den som känner för det kan ta en härlig skridskotur och glida fram över isen till tonerna av skön musik. Skridskor finns att hyra och inträdet är gratis för hotellets gäster. Den här kvällen är fri att utforska Dresdens nattliv på egen hand. Det finns gott om trevliga caféer och bra restauranger, Annika kan ge bra tips. PS. Försök att hinna med ett besök på Pfunds Molkerei. Det är världens vackraste mjölkaffär som öppnade i slutet av 1800-talet och där disken är täckt med handmålade kakelplattor från Villeroy & Bosch. [L]

Dag 2, den 30 december. Den anrika porslinsfabriken Meissen Porzellan. Mousserande sekt och riesling på vinslottet Schloss Wackerbarth. En härlig frukostbuffét står uppdukad i Restaurant Kastenmeiers och efter frukosten står Annika beredd för att ta oss med på utflykt. Dresden ligger 20 mil söderut från Berlin och är huvudstad i delstaten Sachsen. Floden Elbe flyter genom staden och ett par mil längre upp vid floden ligger vårt första mål på dagens utflykt, den idylliska medeltida staden Meissen. Staden är mest känd för tillverkningen av det berömda Meissenporslinet. Porslinsfabriken grundades år 1710 av kung August den starke och var den första i Europa att tillverka det "vita guldet". Meissenporslinet är känt i hela världen för sin kvalitet och skönhet, som skapats av skickliga konsnärliga formgivare alltsedan barockens dagar. Vi går på en guidad visning i fabrikens besöksverkstäder och kan följa tillverkningen på nära håll. I muséet visas meissenporslinets utveckling under 300 år och i butiken finns ett stort sortiment av bordsporslin, figurer och vackra konstföremål. Vi serveras en trerätters lunch i restaurangen och den serveras naturligtvis som sig bör - på äkta Meissenporslin.

Vi lämnar Meissen bakom oss och kör mot vinodlingarna på kullarna vid staden Radebeul. Vi stannar vid barockslottet Schloss Wackerbarth där en skylt har texten "Europas erstes Erlebnisweingut”. Herrgården och de vackra trädgårdarna anlades redan på 1730-talet av greve Wackerbarth, och var på den tiden en plats där noblessen vid det sachsiska hovet umgicks och hade storslagna fester. Numera är det delstaten Sachsen som äger egendomen där man tillverkar det mousserande vinet sekt och vita rieslingviner med utmärkt kvalitet. Vi går på en guidad historisk tur som visar slottets historia, arkitekturen och vintillverkningen från August den starkes tid under barocken till nutid. Besöket avslutas med en provning av slottets olika viner som också går att köpa med sig.

Efter en innehållsrik dag återvänder vi till Dresden och vårt hotell. Kanske lockar ett besök i spaet, eller varför inte en skridskotur. En kväll på egen hand. [F,L]

Dag 3, den 31 december. Stadsvandring i Dresdens kulturfyllda kvarter, ”Altstadt”. Stor nyårsfest i ”Kurfürstensaal”. Efter en stärkande frukost i Restaurant Kastenmeiers väntar Annika i receptionen för att ta med oss på en stadspromenad. Vi bor ju i "Innere Altstadt", gamla stan där de kulturfyllda byggnaderna ligger tätt. Dresden hade sin historiska storhetstid i början av 1700-talet då den var huvudstad i en polsk-sachsisk union under ledning av Karl den XII:s kusin August den Starke. Han ville efterlikna glansen vid det franska hovet under solkungens dagar och låg bl.a. bakom bygget av barockpalatset Zwinger. Andra berömda byggnader i Altstadt är kyrkan Frauenkirche, operahuset Semperoper och sätet för de sachsiska furstarna, Residensschloss. Vid andra världskrigets slut bombades staden svårt av de allierades styrkor och stora delar förstördes helt. Invånarna var från början inställda på att bygga upp de förlorade storverken. Zwinger stod färdigt redan 1964 och sist var Frauenkirche som kunde återinvigas först år 2005. Vi skiljs åt före lunch för att i lugn och ro förbereda oss inför kvällens festligheter.

Vid 19-tiden träffas vi i balsalen Kurfürstensaal där nyårsfesten skall hållas. I år är festens tema Vienna Opera Ball. Vi bjuds på champagne med tilltugg och minglar en stund. Under kvällen serveras en femrätters nyårsmeny med tillhörande viner. Sedan spelar orkestern upp till dans och det blir tävlingar och underhållning. Vid midnatt skålar man in det nya året, beskådar de spektakulära fyrverkerierna som avfyras vid Semperoper, och tar för sig av midnattsbuffén så att man orkar fortsätta dansa ännu ett tag. När man känner för att avrunda kvällen så är det bekvämt, man är ju redan hemma! Gott nytt år! [F,M]

Dag 4, den 1 januari. Fördrink. Guidad visning av Semperoper. Johan Strauss Läderlappen. Supé. Frukosten i Restaurant Kastenmeiers serveras litet längre idag så det går bra att sova ut. Ett dopp i spaets pool kan också hinnas med innan det är dags att gå på operan. Kl. 13.30 möts vi för att avnjuta mousserande vin med kanapéer på hotellet innan det är dags att gå över till Semperoper. Klassisk musik och opera har en lång historia i Dresden. Den berömda orkestern Staatskapelle Dresden bildades 1548 och stadens första operahus hade premiär 1667. Det nuvarande Semperoper invigdes 1878, förstördes i andra världskriget och stod återuppbyggt igen 1985. Semperoper är ett av de vackraste operahusen i världen. Vi får upptäcka de rika interiörerna och den vackra arkitekturen i italiensk renässansstil under en guidad visning följt av föreställningen av Johan Strauss komiska operett - Läderlappen!

Efter föreställningen avslutar vi kvällen med en gemensam teatersupé på hotellet. [F,M]

Dag 5, den 2 januari. Hemresa. Efter en skön frukost i Restaurant Kastenmeiers checkar vi ut från hotellet. Busstransfer till flygplatsen.

[F]

[F=Frukost L=Lunch M=Middag]

Fakta

Resans längd: 5 dagar, inklusive resdagarna
Antal deltagare (min/max): 16/30 
Avresa: 29 december 2019 
Hemresa: 2 januari 2020 
Resans pris: 25.950 kr, per person i delat dubbelrum 
Allt detta ingår i priset: * Flygresa med Lufthansa till Dresden från Stockholm/Arlanda, tur & retur.   Skatter och avgifter. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.* Transfers flygplats-hotell-flygplats.* Fyra nätter i superior dubbelrum på Hotel Taschenbergpalais   Kempinski*****.* Auktoriserad svensktalande guide, Annika Bless, som visar Dresdens  sevärdheter.* Utflykter enligt dagsprogrammet i modern luftkonditionerad buss.* Besök på Meissen Porzellan med lunch.* Besök på Schloss Wackerbarth med vinprovning.* Stadsvandring i Dresden med Annika Bless.* Nyårsfest på Hotel Taschnbergpalais Kempinski. Femrätters meny med  drycker.* Fördrink med tilltugg och guidad visning av Semperoper.* Föreställningen av Johan Strauss komiska operett Läderlappen.* Fyra frukostar på hotellet, två luncher och två middagar.
Tillkommer: Dubbelrum för eget bruk 7 000 kr Vissa måltidsdrycker Dricks 
Pass & visum: Tyskland ingår i Schengensamarbetet. Svenska medborgare måste kunna uppvisa giltig legitimation vid in- och utresa. För andra medborgare gäller andra regler, kontakta Tysklands ambassad för information. 
Klimat: Dresden ligger i en dal vid floden Elbe. Man har ett tempererat och ganska milt klimat. I december-januari är det ett par plusgrader på dagen, nattemperaturen kan gå ned mot noll grader. Det regnar en del och läget vid floden gör att det blåser. 
Klädsel: Medtag kläder med tanke på årstiden, lämpade för utomhusbruk och promenader. Elegant klädsel, s.k. Black Tie på nyårsfesten på Hotel Taschenbergpalais Kempinski och på nyårsdagens besök på Semperoper. Tag med bekväma och oömma skor för stadspromenaderna. 
Avreseort: I priset ingår avresa från Stockholm/Arlanda. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.

Kombinationer

Tyskland

Tyskland är Europas åttonde största land. Det sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tysklands moderna historia präglas av andra världskriget som medförde att landet efter krigsslutet 1945 delades upp i Västtyskland (BRD) och Östtyskland. Den 3 oktober 1990 återförenades landet genom att DDR delades upp i delstater som uppgick i Västtyskland, tillsammans under namnet Tyskland. Tyskland är med sina 83 miljoner invånare det näst folkrikaste landet i Europa efter Ryssland.

Prisblad

Nyårsresa till Dresden - SvD accent 2019-20

Samtliga priser visas i SEK
Pris per person från Stockholm. Avresa från andra flygplatser på förfrågan.


Avresedatum Antal hotell-nätter Paket vuxen Paket Ordin. bädd barn X-tra bädd
Del i dblrum Enkel-rum
29/12 4 26950 33750

ORT / Logi
(med reservation för ändringar)
Klass Antal nätter
DRESDEN
Hotel Taschenbergpalais Kempinski
***** 4

I priset ingår flygplatsskatter, passageraravgifter och bränsletillägg med 2000 kr/person. Reservation för ändringar som kan medföra ett pristillägg.
Anmälningsavgift är 6500 kr per person.

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Vi firar in det nya året med en storslagen nyårsresa till barockstaden Dresden. Bekvämt boende på femstjärniga Taschenbergpalais Kempinski med stor nyårsfest i balsalen Kurfürstensaal. Besök i den anrika porslinsfabriken Meissen och på vinslottet Wackerbarth. På nyårsdagen ser vi Johan Strauss operett Läderlappen på Semperoper.
Biljetter till evenemangen ingår med ett värde av 6500 kr per person. Det beloppet återbetalas ej vid en eventuell avbeställning. Se därför över ert reseskydd.

Skriv ut "Fullständigt program" och "Fakta"

Avresedatum

Avresor 2020
* Få platser kvar ** En plats kvar
Boka din resa
Pris från
26 950 SEK

inklusive flygskatter och bränsletillägg

Detta ingår i priset
 • Fyra nätter på Hotel Taschenbergpalais Kempinski*****
 • Besök på Meissen Porzellan med lunch
 • Besök på vinslottet Wackerbarth
 • Nyårsfest på Taschenbergpalais Kempinski. Galameny med drycker.
 • Johan Strauss operett Läderlappen på Semperoper

Kontakta våra reseexperter: 020-52 22 22 • info@jambotours.se

Kombinera med
Resans Höjdpunkter
 • Barockstaden Dresden
 • Taschenbergpalais Kempinski*****
 • Meissen och vinslottet Wackerbarth
 • Stor nyårsfest i balsalen Kufürstensaal
 • Operetten Läderlappen på Semperoper